VIDEO EXCLUSIV | Zeci de mii de pelerini, la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Pentru ce se roagă, mai nou, credincioșii

Publicat: 25 10. 2023, 19:08

This browser does not support the video element.

Forfotă mare, de câteva zile, pe Dealul Mitropoliei. Zeci de mii de pelerini au venit pentru a se închina la racla cu sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou. Oamenii se așază încă de dimineață la coadă, unde trebuie să aștepte și câteva ore până ajung la raclă. Dacă, în alți ani, credincioșii se rugau pentru sănătate sau rezolvarea problemelor personale, ca o premieră, anul acesta își doresc și pace.

Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii se așază la rând. Cei mai mulți spun că au venit și în alți ani, iar rugile le-au fost ascultate, așa că au revenit. Bunici, tineri și chiar copii așteaptă ore în șir ca să ajungă la moaște.

Unii suferă de boli grave și se roagă pentru sănătate, alții sunt apăsați de probleme personale și vin cu speranța că acestea se vor rezolva. Speriați de războaiele care au zdruncinat lumea în ultima vreme, românii au început să se roage și pentru pace și liniște.

Nu puțini sunt și cei care au adus cu ei obiecte sau haine pe care să le sfințească la raclă, pentru a-i proteja atunci când le vor purta.

”În mijlocul acestei sărbători, al acestui pelerinaj, vorbim despre prezența în baldachinul sfinților a mai multor sfinte moaște. Este vorba de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, este vorba de fragmente din moaștele Sfinților Constantin și Elena și, de asemenea, fragmentele din moaștele iubitului ierarh Nectarie, cunoscut ca făcător de minuni. Alături de ele, au fost aduse anul acesta din Grecia, prin intermediul unei delegații conduse de Mitropolitul Pantelimon de Veria, din Grecia, două lucruri deosebite. Este vorba despre o foarte veche icoană care o înfățișează pe Maica Domnului, atât de veche, încât îi este atribuită Sfântului Evanghelist Luca, care, se știe, a pictat și unele dintre aceste icoane s-au păstrat. Aceasta este una dintre ele. Provine din Mănăstirea Soumela din Grecia și, alături de ea, a mai fost adusă o raclă cu fragmente din moaștele primul Sfânt Dimitrie, Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, a spus, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Acesta ne-a mai spus că, de sâmbătă, câteva zeci de mii de credincioși au venit să se roage la racla cu sfintele moaște.

Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Patriarh Daniel

”Venim de foarte mult timp să ne rugăm pentru copii, pentru sănătate, pentru familie”, ni s-a destăinuit o femeie care aștepta la rând.

”În primul rând, mă rog pentru pace și liniște în lume, dar și pentru sănătatea membrilor familiei mele”, ne-a spus o altă femeie.

”Am venit să ne rugăm pentru sănătate și pace în lume”, ne-a mărturisit o altă pelerină, în timp ce aștepta să ajungă la racle.

Din cauza oboselii și a timpului mare pe care trebuie să îl petreacă la coadă, unii credincioși au avut nevoie de asistență medicală.

În timpul dimineții, patru persoane le-au cerut ajutorul medicilor de pe ambulanțele care se află în zonă special pentru pelerini. Potrivit medicilor, nicio persoană nu a fost însă spitalizată.

Vineri, Sfânta Liturghie va fi oficiată chiar de Părintele Patriarh Daniel.

Raclele cu moaște, inclusiv cele aduse din Grecia, vor rămâne în curtea Catedralei Patriarhale până duminică seară. Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este sărbătorit, an de an, pe data de 26 octombrie, în timp ce Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, este cinstit pe 27 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Sfânta Maria Mică, sărbătoare mare pentru creștini. Ce nu trebuie să faci niciodată în această zi

UPDATE | Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost furate, iar hoțul le-a aruncat fără să știe ce sunt. Autorul a fost reținut pentru 24 de ore