UPDATE | Incidente la mitingul din Piața Victoriei: o persoană a leșinat, iar alții s-au luat la bătaie / Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, atacați pe scenă / Protestatarii au plecat spre Sediul PSD (FOTO & VIDEO)
Aproximativ 3.000 de persoane s-au strâns, duminică după-amiază, la protestul pentru criza din energie, facturile mari și dobânzi, organizat de AUR, în Piața Universității din București. De la Kilometrul 0 al Capitalei, oamenii nemulțumiți au pornit spre sediul Executivului, în Piața Victoriei, paralizând traficul auto. Ulterior, protestatarii s-au deplasat spre sediul Central al PSD, din Șoseaua Kiseleff.
UPDATE 9 – Organizatorii protestului spun că sunt peste 10.000 de oameni la protest, însă estimarea forțelor de ordine este că ar fi circa 3.000 – 4.000 de manifestanți.
UPDATE 8 – În jurul orei 18:30, protestatarii au plecat spre Sediul Central al PSD, din Șoseaua Kiseleff, fără a se înregistra alte incidente:
UPDATE 7 – La un moment dat, în timp ce îl chema pe George Simion la microfon, senatoarea Diana Șoșoacă a fost atacată pe scenă, alături de Luis Lazarus, de mai mulți bărbați. Aceasta a apelat la ajutorul jandarmilor, în timp ce striga … „Fără violență!”:
George Simion, liderul AUR, şi Diana Şoşoacă, senator şi fostă membră AUR, s-au întâlnit la protestul din Piaţa Victoriei, ocazie cu care s-au acuzat reciproc de „confiscarea protestului”.
UPDATE 6 – Incidente la protest: o persoană a leșinat, fiind solicitată intervenția unei ambulanțe, iar altele s-au luat la bătaie. Evenimentele au fost confirmate și de senatoarea Diana Șoșoacă, care vorbea în acel moment mulțimii:
UPDATE 5: Protestul se mută la Guvern
Protestatarii care au pornit din punctul de debut al protestului au ajuns în fața Guvernului, în Piața Victoriei.
UPDATE 4: Luis Lazarus, discurs în Piața Victoriei
În fața protestatarilor deja ajunși în Piața Victoriei, cărora li se alătură cei care vin de la Universitate Luis Lazarus, aflat lângă senatoarea Diana Iovanovici Șocoacă, a susținut un discurs prin care anunța că se va forma o delegație pentru a negocia cu reprezentanții Executivului, în caz contrar, „Demisia!”.
UPDATE 3: Protestatarii au pornit spre Guvern.
Oamenii au blocat întregul trafic auto pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, respectiv Bulevardul General Gheorghe Magheru.
UPDATE 2: Mesajul lui George Simion: „Guvernanții să treacă la reglementarea pieței energiei sau să plece ”
Manifestarea a fost organizată de AUR, dar liderul George Simion a declarat că acesta „nu e protestul AUR, nu e protestul George Simion”, ci e protestul românilor simpli, nemulțumiți.
„Protestul nostru nu e protestul lui George Simion, nu e protestul AUR, acesta e protestul românilor simpli, de-aia nu vom avea scenă, nu vom avea discursuri, este o modalitatea a românilor de a spune că s-au săturat. Guvernanții știu ce măsuri să ia, dar nu le iau: să treacă la reglementarea pieței energiei sau să plece. Sunt două opțiuni. Atâta vreme cât vor tolera acesta facturi mari înseamnă că sunt complici – dacă nu sunt instigatori – la ce se întâmplă în momentul ăsta,” a declarat liderul AUR, în Piața Universității.
George Simion a spus că au venit oameni nemulțumiți din toate județele și că urmau să mai vină autocare, după ce trec de filtrele instituite, pe A1 și A3.
„Este numai primul protest, vom continua acțiunile, în toată țara”, a spus liderul AUR.
Întrebat dacă există riscul ca acest protest să degenereze, George Simion a spus că „dacă jandarmii nu-i incită și dacă Marcel Ciolacu nu face ceea ce avea de gând să facă, să bage infiltrați printre manifestanți, atunci nu va fi nicio problemă”.
UPDATE: Protestatarii au blocat ambele sensuri de circulație pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, la Kilometrul 0 al Capitalei. Ei scandează „Demisia!”.
Protestul a fost programat pentru duminică, în Piața Universității, de la ora 14:00, și a fost promovat intens în ultima perioadă, mulți locuitori ai Capitalei primind fluturași în cutiile poștale.
Participanții la protest au venit cu steaguri și pancarte pe care au fost inscripționate mesaje critice la adresa autorităților, în special a ministrului Energiei, Virgil Popescu.
De la ora 15:00, protestatarii ar urma să plece în marș spre Guvern, Piața Victoriei.
În România, consumul de energie electrică al populației continuă să scadă, ajungând la 7,9% în perioada ianuarie – iulie 2022, față de același interval de anul trecut, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS), în informarea lună privind resursele de energie ale României. Tendința de reducere a consumului de curent a fost observată în ultimele luni, odată cu creșterea prețurilor.
Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 a ajuns la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit INS.
După ce tot mai mulți români – inclusiv vedete și persoane de notorietate – s-au plâns de facturile enorme la curent pe care le-au primit, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a demarat acțiuni de control inopinate la operatorii de distribuție a energiei electrice și i-a sancționat pe cei unde au fost descoperite nereguli cu milioane de lei, după cum a anunțat recent.
Specialiștii ANRE au demarat conctroale în contextul în care, recent, și cunoscut avocat Adrian Cuculis s-a alăturat listei deja lungi de persoane de notorietate care și-au publicat factura de patru cifre la energie electrică, după o regularizare, și anunța că ia în considerare posibilitatea de a iniția un proces colectiv și invita consumatorii români să se revolte, legal, și să conteste facturile „nesimțite”.
Anterior, filosoful Mihai Șora a primit sute de sfaturi din partea internauților după ce a scris miercuri pe Facebook că a primit o factură de peste 6.000 de lei la energie electrică deși nu are televizor, nici aer condiționat, și îi întreaba pe internauți cum să procedeze în acest caz.
Și actorul Marius Manole a avut un șoc când a primit factura la curent. El spune că „plătește pentru Casa Poporului”, având în vedere că, potrivit estimărilor companiei de energie, el a consumat 7.000 de kilowați.
Până la acea dată, în anul 2022, ANRE a primit 615 petiții în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuție a energiei electrice.
Știre în curs de actualizare.