VIDEO | Fermierii acuză că ministerele PNL pun bețe în roate / „Singurul care a acționat rapid a fost ministrul de la Agricultură”

Publicat: 22 01. 2024, 16:04
Actualizat: 22 01. 2024, 16:43

This browser does not support the video element.

Fermierii protestatari nu se dau duși din jurul Bucureștiului. Spun că vor pleca atunci când vor vedea că se dau ordonanțele și ordinele de ministru.

Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, a spus, pentru Gândul, că lucrează la „niște documente”, pe care i le va prezenta ministrului Agriculturii, Florin Barbu, într-o întâlnire ce va avea loc miercuri.

Sunt neclarități, în urma dialogului cu autoritățile centrale, printre ele și cea referitoare la amânarea ratelor sau realizarea inspecției tehnice la fermă. Am văzut că una am vorbit și alta se face, a spus acesta, acuzând că ministerele PNL le pun piedici.

N-au acționat așa cum mă așteptam. Credeam că sunt niște oameni cu capul pe umeri. Singurul care a acționat mai rapid a fost ministrul de la Agricultură. Numai că eu eram convins că nu toate depind de el și că trebuie să mergem să apelăm și la ministere care aparțin PNL-ul, iar fie că place, fie că ne place, aceste ministere ne pun piedici.

În ceea ce privește efectuarea ITP-ului la fermă, Muscă a spus că tot trebuie să plătească. Fermierii au cerut scutiri, iar ministrul de Finanțe „nici nu a vrut să audă”.

Chiar dacă vine să facă ITP-ul la fermă, tot trebuie să-i plătesc. Noi i-am cerut o scutire pentru că nu avem bani, Ministerul de Finanțe nici nu vrea să audă să trecem la impozitul pe venit de 1%. Adică, pentru multinaționale s-a putut să rămână la 1% după atâția ani în care n-a plătit nimic, iar pentru fermele mici în România s-au dus de la 1% la 3% pe venit. E o problemă care ne atacă foarte mult.

La rândul său, Lucian Marincea, un fermier din Teleorman a spus că așteaptă garanții că ordonanțele promise se vor da „așa cum trebuie” fără a fi făcute diferențe.

Protestul nu se va încheia decât atunci când vom vedea ordonanțele sau ordinele de ministru care se vor da, să fie așa cum trebuie, adică să nu fie făcute diferențe între unii fermieri și alții, să nu fie făcute diferențe între unii transportatori și ceilalți, pentru că la momentul acesta, din ce am înțeles de la transportatori, există o plafonare până la data de 31 martie, iar după aceea se va reveni la practica inițială, iar ei deja 80% au plătit RCA-ul.

Marincea a reclamat faptul că suntmulți fermieri care sunt în imposibilitatea de a-și mai continua cercul de producție”. 

Noi vrem să ne scoatem drepturile, deci nu cerem niște sume de bani, nu cerem decât să fim ajutați să depășim acest prag psihologic, pe care îl avem la momentul ăsta. Sunt mulți fermieri care sunt în imposibilitatea de a-și mai continua cercul de producție, sunt în imposibilitatea să își mai are pământurile, să își mai cultive pământurile.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

România cere DEMITEREA comisarului european pentru Agricultură. Ce l-a nemulțumit pe ministrul Florin Barbu

Sebastian Burduja, plângere penală pentru o tentativă de înșelăciune „DEEP FAKE”. Ministrul Energiei apare promovând o schemă de investiții a ENEL