VIDEO | Filosoful Mihai Șora a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu. „A reprezentat un mod de a fi, a reprezentat un mod de a îmbătrâni. Rămâne un exemplu pentru noi”

Publicat: 28/02/2023, 20:59

Sute de oameni au fost marți la Biserica Albă și la Cimitirul Bellu pentru a-i aduce un ultim omagiu și a-l conduce pe ultimul drum pe filosoful și eseistul român Mihai Șora. Printre cei prezenți la slujba de înmormântare au fost academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, deputatul Iulian Bulai, fostul premier Ludovic Orban și foștii miniștri Theodor Paleologul și Vlad Voiculescu.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a spus că a avut un mare respect pentru Mihai Șora, care a încercat să își servească țara cât de mult a putut.

„Un om de carte, un om care și-a văzut de treabă, care a încercat să-și servească țara cât a putut, în limitele posibile sistemului actual și care a fost și un lung supraviețuitor, depășind 100 de ani și dându-mi și mie curajul să ajung la 100 de ani.

Am avut un mare respect față de el și îmi pare efectiv rău că a plecat din mijlocul nostru. Am întemeiat Ateneul Român împreună, am încercat să întărim diferite sisteme educative și în felul acesta am făcut amândoi, în limitele posibile, fără să ne compromitem în politicianismul propriu-zis, datoria față de țară”, a spus Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Theodor Paleologu: „A fost o sursă de inspirație pentru sute de mii de oameni”

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune că Mihai Șora a fost un mentor pentru mulți oameni și o sursă de inspirație pentru tineri, mai ales din ultima perioadă a vieții.

„Am amintiri cu el ca un bunic sfătos, foarte blând, întotdeauna moderat. Un om care a trăit 106 ani are multe etape în viață. Eu l-am prins în această etapă senină, de mare bunătate și generozitate față de cei mai tineri. Cred că lucrul acesta este foarte important.

A avut mulți apropiați, discipoli, să le spunem, oameni cu care a discutat și înainte de 1989, care au găsit în el un mentor și cred că și pe ei trebuie să-i întrebați. În ultimii ani, a însemnat foarte mult. Repet, vorbim de un om care a trăit 106 ani, mai mult de 100 de ani, și ni-l amintim din diferite momente.

Toți cei care au citit cărți în «Biblioteca pentru toți» trebuie să se gândească la el. El a inițiat «Biblioteca pentru toți». De asemenea, să nu uităm că a fost ministru al Educației foarte scurtă vreme, doar câteva luni.

Apoi, avem în minte acest om care era implicat în treburile cetății, se pronunța, lua atitudine și a fost o sursă de inspirație pentru sute de mii de oameni, foarte mulți tineri. Și asta cred că e iarăși extrem de important, de relevant”, a spus Theodor Paleologul.

Iulian Bulai: ”Rămâne în amintirea colectivă o voce critică, un exemplu pentru generația tânără”

Mihai Șora a fost vocea coerentă și omul care a arătat că poți să rămâi activ în societate indiferent de vârstă, de aceea a reprezentat un exemplu pentru tânăra generație, a spus deputatul Iulian Bulai.

„A reprezentat un mod de a fi, a reprezentat un mod de a îmbătrâni, care rămâne un exemplu pentru noi. Generația tânără și-a reprezentat omul care arată că tinerețea durează dincolo de vârste și că, pentru a fi activ în societate și pentru a avea o voce critică, folosind mijloace moderne de medii sociale, limita nu poate reprezenta, nu poate fi reprezentată de vârste.

De aceea, rămâne în amintirea colectivă o memorie vie a unei voci critice, coerente, dincolo de democrațiile și de dictaturile prin care a trecut România în ultimii 100 de ani. Reprezintă un exemplu pentru generația tânără. De aceea sunt astăzi aici. Am adus o coroană de flori în amintirea și în memoria exemplului de tinerețe veșnică a domnului Mihai Șora”, a mai spus Iulian Bulai.

Înmormântarea filosofului Mihai Șora

”Înainte de orice, a fost un om iubit”

„Mihai Șora a fost un om autentic, cinstit, curat ca lacrima și, pe măsură ce și-a trăit viața, se apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu. Cred că asta l-a făcut să fie aparte și cred că, înainte de orice, a fost un om iubit. Și cred că asta contează cel mai mult pentru noi, ceilalți, pentru că dacă există ceva pe lumea asta care merită trăit este iubirea.

Din ce se vede astăzi, în înscrierile de pe pagina lui de Facebook, se pare că a lăsat în urma lui multă iubire, inclusiv de la cea care i-a fost alături și care strigă, în felul ei, iubirea în toate formele sale. Deci, până la urmă, el rămâne pentru mine, în mintea mea ca un om care a cunoscut iubirea, nu îndrăgostire ci iubire, și e o lecție că se poate obține la orice vârstă, că poate să dăinuiască peste timp și că atunci când cineva se întreabă cât durează iubirea, iată că până la 106 ani”, a spus o femeie.

„Domnul Șora rămâne ca un intelectual de mare valoare, un om calm, liniștit, de o cultură excepțională”, a spus un bărbat.

Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit în 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în satul Ianova, din județul Timiș. A fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.


CITEȘTE ȘI:

FOTO, VIDEO | Mihai Șora a fost înmormântat. Mesajul emoționant al soției filosofului: „Să fii cuminte! Mă întorc repede”

VIDEO | Fiul lui Mihai ȘORA, la slujba de înmormântare a filsofului: „Nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător. Relația noastră a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online