VIDEO | Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Îi sfătuiesc pe toți românii să cumpere românește”
This browser does not support the video element.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost invitatul lui Bogdan Pavel la Gândul EXCLUSIV, unde a vorbit despre sprijinul acordat fermierilor români în contextul complicat al exporturilor de cereale ucrainene prin porturile din țara noastră.
Ministrul i-a încurajat pe români să cumpere produse autohtone, deoarece acest lucru îi ajută și pe fermieri, putând contribui la dezvoltarea industriei agricole în ansamblu. Barbu a transmis că achiziționarea de produse autohtone „este un lucru foarte important pentru agricultură”.
Prin achiziționarea de produse agroalimentare românești, practic dăm o șansă fermierilor români să crească. Putem capitaliza fermierii români să poată să aibă bani pentru investiții, spune ministrul Agriculturii.
Acesta dă asigurări fermierilor, câ Ministerul Agriculturii vine în sprijinul lor, prin proiectele aflate în derulare sau în proiectare pe domeniul agriculturii la Guvernul României.
Normal că trebuie și noi ca Ministerul Agriculturii să venim în sprijinul fermierilor români, dar trebuie să venim, exact unde ați spus și dumneavoastră, pe acele scheme economice care să aducă plus valoare. Să numai risipim banii, să nu îi mai aruncăm și să avem o abordare corectă pentru că România, vorbim de Agricultură, niciodată nu am văzut ca un ministru al Agriculturii să își asume câte un domeniu pe care să îl ducă până la capăt, mai spune ministrul Florin Barbu.
Ministrul spune că a reușit să găsească anumite formule prin care Ministerul Agriculturii să vină în sprijinul fermierilor autohtoni, prin Programul Național Strategic, pentru a veni cu o subvenție suplimentară pentru vaca de lapte, pentru o plată directă, spune ministrul.
Rolul ministru-ministrului agriculturii este acela de a integra, de a ajuta fermierii, de a le da acele scheme economice astfel încât să se dezvolte și mai mult de atât, nu cred că mai trebuie să învățăm noi, fermierii români, cum să își însămânțeze culturile, cum să-și dezvolte, cum să facă zotenia, cum să facă anumite culturi în bazinele legumicol, pentru că fermierii români sunt pregătiți pe acest domeniu, a adăugat Florin Barbu.
Ce va solicita Florin Barbu, Uniunii Europene?
Ministrul Agriculturii a spus la Gândul Exclusiv că va cere Uniunii Europne o „derogare de la G7-G8, pentru că România nu trebuie să lase pârloagă 4% din suprafața agricolă. Am explicat, am avut o întrevedere de 5 minute cu comisarul european și am spus că trebuie schimbat inclusiv regulamentul Uniunii Europene, pentru că nu este corect să lași pârloagă pe beneficiar, lași pârloagă la nivel național”.
„România deja are un milion de hectare care sunt terenuri degradate, plus încă 850.000 de hectare teren fertic care se află în zona de protecție a canalelor de irigație și de desecare. Ținta de 4% pârloagă pentru partea de mediu, pentru partea de înverzire, România și-a atins-o”, a conchis Florin Barbu.
URMĂRIȚI INTERVIUL INTEGRAL AICI:
CITIȚI ȘI: