VIDEO & FOTO | Congresul PNL. Cum au stat liberalii în sală și ce reguli sanitare au respectat în prima zi cu restricțiile din scenariul roșu în București
Organizarea Congresului PNL, pe 25 septembrie, cu participarea a 5.000 de liberali din întreaga țară a stârnit discuții controversate, cu atât mai mult cu cât Capitala se află în ”scenariul roșu” după ce rata de infectare a ajuns, vineri, la 3,77 la mia de locuitori, iar sâmbătă a depășit 4 la mie.
Organizatorii congresului, dar și premierul Florin Cîțu au dat asigurări că normele sanitare vor fi respectate de toți participanții, că sunt 15.000 de metri pătrați la Romexpo și că fiecare liberal va beneficia de trei metri pătrați, astfel încât să nu fie probleme. iar sănătatea participanților să nu fie pusă în pericol. Totuși, imaginile de la Romexpo, unde a avut loc congresul PNL, contrazic aceste afirmații.
Congresul PNL a început la 11.00, cu participarea președintelui Klaus Iohannis, numai că scaunele au fost amplasate unul lângă celălalt, fără a se respecta vreo distanțare, așa cum impuneau măsurile de restricție. E drept, participanții aveau măștile de protecție, dar între ei nu exista distanțarea impusă de trendul ascendent al infectărilor cu noul coronavirus.
În astfel de condiții, dacă organizatorii congresului ar fi dorit să ocupe toată sala Romexpo, fără distanțare, ar fi trebuit să permită numai liberalilor vaccinați să intre. În cazul celor cu certificat verde (eliberat și pentru cei cu teste PCR sau rapide, eventual trecuți prin boală), organizatorii ar fi trebuit sa reducă numărul celor prezenți în sală.
Unii dintre jurnaliștii care au fost la Romexpo spun că la intrarea în sala unde a avut loc congresul PNL erau persoane care trebuiau să facă verificări, dar că nimeni nu le-a cerut certificatul verde pentru a face dovada că îndeplinesc una dintre regulile sanitare pentru a putea fi prezenți la un eveniment cu un număr foarte mare de participanți.
Theodor Stolojan: ”Purtați masca reglementar. Văd unii colegi în sală care nu o poartă corect”
După începerea congresului PNL, Theodor Stolojan a făcut apel către participanți să respecte măsurile de protecție, să nu aglomereze culoarele și să poarte masca ”reglementar”, precizând chiar că i-a văzut pe mulți colegi că nu o poartă așa cum prevăd regulile.
”Nu aglomerați culoarele. Respectați măsurile de prevenire a infecțiilor. Purtați masca reglementar. Văd unii colegi în sală care nu o poartă corect”, a spus Theodor Stolojan, la scurt timp după începerea congresului.
Stolojan a revenit cu un apel, după discursul lui Cîțu, cu atât mai mult cu cât susținătorii premierului și-au părăsit locurile în sală și s-au apropiat în picioare de scenă.
”Fac un nou apel: purtați masca tot timpul cât vă aflați în această sală. Lucrările congresului nu continuă până nu eliberați această aglomerație de aici (n.red. – de lângă prezidiu)”, a insistat Theodor Stolojan.
Aglomerație a fost și în momentul în care s-a trecut la votul pentru alegerea noului președinte al PNL.
Raed Arafat, șeful DSU: ”Nu s-au făcut derogări și noi nu dăm avize”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declara, referindu-se la organizarea congresului PNL cu 5.000 de participanți, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, că DSU nu dă derogări și că reglementările în vigoare prevăd posibilitatea organizării întâlnirilor partidelor (mai multe detalii AICI).
”Nu s-a dat nicio derogare. Nu s-au dat derogări. Am fost întrebați, am răspuns în baza legii. Hotărârile de guvern existente prevăd situația organizațiilor de a organiza întâlniri statutare, cum e AGA, cum e o formațiune politică care își organizează o altă întâlnire. Azi am primit o întrebare de la altă formațiune și vom da exact același răspuns, care vine de la hotărârile de guvern pe care le avem. Nu s-au făcut derogări și noi nu dăm avize. Noi doar explicăm legea și ce măsuri obligatorii trebuie luate – ca distanțare, suprafața, dacă trebuie folosit certificatul verde”, a transmis Read Arafat.
Prefectura București: ”Este problema organizatorilor cum se califică şi cum se încadrează”
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, spunea, vineri, că organizatorii Congresului PNL trebuie să aibă grijă ca măsurile de restricție impuse de ”scenariul roșu” în care se află Bucureștiul, începând de sâmbătă, să fie aplicate.
Normele de protecție sanitară trebuie respectate, a mai spus Mariana Stancu-Ţipişcă.
”Este problema organizatorilor cum se califică şi cum se încadrează, nu a fost problema Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), iar dacă organizatorii sunt într-un impas de interpretare sau dacă simt că manifestaţia lor nu se regăseşte ca terminologie în reglementările legale în vigoare, se pot adresa autorităţilor îndrituite pentru un punct de vedere, dar, repet, tema acestei şedinţe (a CMBSU de vineri – n.red.) nu a fost organizarea în condiţii corespunzătoare a Congresului PNL. Evident, ca orice manifestaţie, ca orice întrunire, va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”, a spus Mariana Stancu-Ţipişcă, menţionând că în textul Hotărârii de Guvern nr. 932/2021 sunt enumerate mai multe manifestări, mai multe categorii de activităţi culturale sau artistice, dar termenul de congres nu e folosit.
Rata de infectare în București a ajuns la 4,10
Rata de infectare în Capitală a ajuns, sâmbătă, la 4,10 la mia de locuitori, în creștere de la 3,3 la mie miercuri, 3,65 la mie joi și la 3,77 la mie vineri. În localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mie se intră în restaurante și cafenele cu certificatul COVID. Aceeași regulă se aplică pentru nunți, botezuri, mese festive, cinematografe, spectacole și concerte și alte evenimente publice sau private.
Astfel, accesul în restaurante, cafenele în interior şi pe terase va fi făcută, începând de sâmbătă, la o capacitate de 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 05.00 – 02.00, pe baza certificatului verde COVID.
De asemenea, ”organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
De asemenea, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se arată hotărârea CMBSU.
(2) În condiţiile alin. (1), organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care se află în una dintre următoarele situații:
- a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare; - b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi
de 72 de ore; - c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore;
- d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2, se mai arată în respectiva hotărâre.
Cîțu: ”Declaraţiile politice de la cei care au fost prefecţi, eu le ignor”
Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, a a spus că organizarea congresului PNL, cu participarea a 5.000 de oameni, nu ar trebui să fie permisă, în contextul exploziei de cazuri de COVID-19.
”Declaraţiile politice de la cei care au fost prefecţi eu le ignor. Oamenii politici fac tot felul de declaraţii. Specialiştii, avem recomandare de la specialişti, spun că dacă se respectă toate normele… Avem acolo 15.000 de metri pătraţi, asta înseamnă că fiecare persoană, dacă vin 5.000 de delegaţi, respectăm cei trei metri pătraţi pentru fiecare persoană. Vor fi şi cu certificat verde şi cu centre de testare, toate condiţiile de siguranţă vor fi respectate ca să se poată desfăşura acest congres în condiţii de siguranţă. Nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi, este un lucru care se întâmplă o dată la patru ani, deci se poate face, dar cu respectarea tuturor condiţiilor”, spunea Florin Cîțu, joi.