Furtunile puternice au făcut ravagii, noaptea trecută, în sudul țării. Culturile au fost puse la pământ, iar apa a inundat solariile oamenilor. Și animalele au avut de suferit.
Un adăpost de animale din județul Dolj a fost cuprins de ape, iar salvatorii au intevenit de urgență pentru a salva animalele.
”Suntem disperați… Avem 1000 de animale în pericol și încercăm sa le salvam”, spune Daniela Popovici, proprietara adăpostului.
Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Roșu, până în acest moment, pompierii doljeni au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile mai multor persoane.
”În comuna Poiana Mare (apă în casă) intervine Detașamentul de Pompieri Calafat, cu 1 autospecială și 1 motopompă.
În prezent, specialiștii fac diverse corelații, inclusiv legătura cu fenomenul El Nino, diverse modele climatice, în încercarea de a determine influența asupra diverselor zone, inclusiv a României.
”S-a estimat de către colegii mei de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor care este impactul asupra debitelor în regim de maxime anuale. Aici, concluzia a fost foarte interesantă.
Dacă am analizat cele 11 bazine hidrografice, în zona superioară, în zona montană, se constată că inundațiile vor fi mai ascuțite și vom avea o creștere a debitelor maxime anuale de circa 15, chiar 20%, lucru care a fost reflectat în hărțile pe care le-am realizat în cadrul proiectului RO-FLOODS (proiect al ANAR cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 – n.r.), și zona medie și inferioară a bazinului hidrografic are chiar o tendință de scădere.
„Simpla creștere a temperaturii înseamnă un proces mai rapid de evaporație, de evapotranspirație, și un ciclu mai rapid al apei în natură. Or, când se întâmplă lucrul acesta, frecvența și intensitatea inundațiilor crește, e foarte clar, iar când apar fenomene de secetă, efectele lor sunt mult mai profunde”
Deci, practic, volumele de apă care sunt tranzitate, per ansamblul lor, rămân aceleași sau poate chiar scad puțin, iar viiturile devin din ce în ce mai ascuțite. Aceste inundații ascuțite provoacă dezastre locale”, a detaliat Sorin Rândașu la Gândul Exclusiv, directorul Departamentului Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române. (mai multe detalii AICI)
Citește și:
Ce ar fi plănuit românul din Italia căruia i-a explodat bomba artizanală în mâini
EXCLUSIV | Care a fost cauza morții designerului Stephan Pelger și unde ar putea fi înmormântat