VIDEO | Gáspár György, la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar. Care crede psihoterapeutul că este cea mai mare problemă în relațiile dintre oameni
This browser does not support the video element.
Gáspár György, psihoterapeut, profesor și scriitor, a fost invitat la podcast-ul „Fain & Simplu” al lui Mihai Morar, unde a vorbit, printre altele, despre dinamica relațiilor din zilele noastre.
Acesta spune că o greșeală majoră pe care o fac oamenii este că nu acordă importanța cuvenită relațiilor interpersonale.
„Cred că peste tot în lume, cea mai mare problemă s-ar putea să fie că nu prioritizăm relațiile în viața noastră. Ni s-a spus atât de des în ultima vreme că noi suntem cei mai inteligenți, cei mai buni, cei mai minunați, cei mai capabili, cei mai descurcăreți, că nu avem nevoie de cei din jur, încât am ajuns să lăsăm relațiile undeva la coada listei de priorități, asta dacă nu le călcăm de-a dreptul în picioare. Și asta ne costă. E greu să revitalizezi o relație părinte-copil, o relație de cuplu, o relație profesională, o relație de prietenie, dacă nu îi oferi relației importanța cuvenită”, a spus psihoterapeutul.
Totodată, Gáspár György a vorbit și despre relația sa cu alcoolul și spune că evită să consume alcool pentru că știe, prin prisma problemelor în acest sens ale tatălui său, cât de mult rău poate provoca.
„Am avut perioade și perioade. Nu sunt un mare consumator de alcool, dar asta și cumva din cauza faptului că corpul meu nu tolerează foarte bine alcoolul și dacă gustul nu îmi place în mod deosebit și știu și cât rău poate produce, din experiența cu tata, îl consum extrem de moderat și doar la evenimente deosebite ciocnesc un pahar cu cei dragi”, mai spune Gáspár György.
Cum ne vindecăm de traume
Scriitorul spune că procesul de vindecare este o călătorie. „A porni pe drumul vindecării și al conștientizării este mult mai important decât să ajungi la destinație. Când identificăm un moment în care a început călătoria, mintea este tentată să identifice un alt moment în care să se încheie călătoria, însă s-ar putea să nu se încheie în viața asta. Pe parcursul întregii vieți avem posibilitatea de a lucra la noi.”