Prima pagină » Actualitate » VIDEO General maior (R) dr. Virgil Ristea: „Niciun război modern nu începe fără o lovitură aeriană ofensivă. Rușii au avut supremație aeriană în primele zile și apoi au pierdut-o”

VIDEO General maior (R) dr. Virgil Ristea: „Niciun război modern nu începe fără o lovitură aeriană ofensivă. Rușii au avut supremație aeriană în primele zile și apoi au pierdut-o”

Rusia a avut supremație aeriană câteva zile și apoi a pierdut-o, pentru că nu a distrus de la început toate aerodromurile. Pe de altă parte, armata rusă a făcut câteva greșeli mari de ordin tactic, a spus general maior (R) dr. Virgil Ristea, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

„Niciun război modern nu începe fără o lovitură aeriană ofensivă. Toate conflictele, cele din Irak, din Libia, Serbia – unde a durat bombardamentul 58 de zile. În Irak, ofensiva aeriană a durat trei săptămâni și lovitura terestră a durat doar trei zile.

Prin loviturile aeriene ofensive îți propui să obții un grad de stăpânire a spațiului aerian. Cel mai înalt grad este cel de supremație absolută. Celelalte sunt grade de superioritate aeriană. Rușii și-au propus să aibă supremație aeriană și au lovit simplu, ca la carte, aerodromurile ( nu le-au lovit pe toate), toate stațiile de radio locații (ei aici au făcut o eroare –  nu au făcut manevre. Acele stații trebuiau mișcate) și mai distrugi rachetele cu baza la sol – acele S-300 (rachete antiaeriene)”, a declarat Virgil Ristea.

Întrebat dacă Rusia a avut supremația spațiului aerian al Ucrainei, Ristea a răspuns: „Au avut în primele zile. După două – trei zile au început să o piardă. Apoi s-a transformat în superioritate și, în anumite zile, au pierdut și superioritatea în anumite zone”.

Generalul de aviație a explicat că Rusia a pierdut treptat supremația spațiului aerian ucrainean pentru că a lăsat câteva aerodromuri neatacate. Totodată, diferențele de tehnologie în aviație sunt net superioare rușilor, dar acestea nu au fost puse în valoare.

„Diferența de tehnologie dintre aeronavele rusești și cele ucrainene era cu câteva clase în plus. Asta înseamnă că te văd mai de la distanță, pot lansa rachete de la o distanță mai mare. Su-35 nici nu le-au folosit rușii – care sunt cele mai performante avioane pe care le au și au niște rachete care pot fi lansate cu Su-35 și Su-30 de la 300 de km. Pilotul ucrainean nici nu știa că este văzut. Atât de mare este diferența între avioanele rusești și cele ucrainene”, a precizat el.

El a spus că rușii au anticipat greșit cursul acestei invazii, întrucât au considerat că va fi un război fulger, care va fi câștigat precum cele din Georgia sau Crimeea. De asemenea, general maior Ristea a explicat că rușii au făcut câteva erori majore de ordin tactic, care i-au pus într-o poziție în care armata ucraineană a punctat decisiv.

„Rușii s-au așteptat să decurgă războiul ca în Georgia sau Crimeea. Adică un fel de război fulger, în care unii au mai trădat. Dar nu s-a mai întâmplat așa. De la început au avut o greșeală de planificare strategică și toate au fost făcute în mod suprarealist. A doua eroare majoră – forțele aeriene nu au cooperat cu forțele terestre. Să îți lași tancurile, asta este o greșeală de conducere strategică a generalilor. A treia greșeală majoră este că trupele aeriene nu au cooperat cu forțele de apărare de la sol – rachetele sol-aer rusești. Adică să îți dobori propriile avioane”.

General maiorul a precizat că forțele de apărare aeriană sol-aer nu au tras asupra avioanelor proprii, dar avioanele rusești nu au putut zbura în tot spațiul pentru că nu se coordonau cu cele de la sol. El a explicat și care este cauza eșecului aviației rusești, care, deși posedă tehnologie mai avansată, nu are cu cine să o utilizeze, întrucât piloții sunt slab pregătiți.

„Toți piloții ruși au sub 100 de ore de zbor – 80 de ore, plus că sunt plătiți și prost, dar antrenamentul în zbor este esențial. Rușii nu au niște simulatoare performante. Nici noi nu avem. Simulatorul te ajută să stai în avion și să economisești gaz. Americanii au simulatoare tactice integrate în rețea și fac ca pe calculator lupte aeriene și războaie atât de reale, încât transpiri în simulator. Rușii nu au așa ceva. Ei au fost capabili să ducă lupte pe zone mici și cu avioane puține ca în Siria, dar la o suprafață atât de mare ( a Ucrainei n.red) nu au fost capabili”, a afirmat Virgil Ristea.

 

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele