Prima pagină » Actualitate » VIDEO. Geoană, la un an de la invazia rusă: „Flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina. NATO va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”

VIDEO. Geoană, la un an de la invazia rusă: „Flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina. NATO va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Goană, a afirmat vineri că „flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina”, iar Kievul poate conta pe faptul că alianța euroatlantică va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. În discursul său susținut la sediul NATO de la Bruxelles, la un an de la invazia rusă, Geoană a mai precizat aliații NATO au oferit Ucrainei un sprijin de aproximativ 120 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

„Imaginile expuse aici sunt greu de privit, dar trebuie văzute, nu trebuie să ne întoarcem privirea. Ele arată o națiune atacată Case, școli și spitale distruse. Copilării și inocență furate. Civili care zac morți pe străzi.

Sunt un o reamintire, dacă mai era nevoie, a brutalității lui Putin, a disprețului său total față de viața umană, a determinării sale de a distruge Ucraina și de a răsturna ordinea internațională bazată pe reguli. Dacă Putin câștigă în Ucraina, el și alții ca el vor învăța o lecție terifiantă. Că agresiunea funcționează, că brutalitatea funcționează, că războiul funcționează. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple.

NATO va rămâne alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. (NATO) Am fost partenerul Ucrainei de când și-a câștigat independența, acum mai bine de 30 de ani.

Ne-am intensificat sprijinul imediat ce Putin a început să anexeze Crimeea. Instruirea și echiparea a mii de soldați ucraineni. Și știm că lumea știe cât de formidabilă este forța militară ucraineană. Și de când Putin a ordonat tancurilor sale să treacă granița ucraineană, acum un an, aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent, cu aproximativ 120 de miliarde de dolari. Un sprijin financiar, umanitar și militar, inclusiv tancuri, sisteme avansate de apărare, muniții și alte echipamente necesare. În timp ce Statele Unite sunt cel mai mare contributor, aliații europeni din NATO și Canada au furnizat peste jumătate din asistența totală, De asemenea, europenii au primit în proporție covârșitoare refugiații din Ucraina, au aplicat sancțiuni fără precedent și s-au decuplat de gazul și petrolul rusesc. Și, de asemenea, cu costuri economice și sociale pentru propriile noastre populații. Acest lucru arată câte lucruri putem realiza atunci când Europa și America de Nord sunt unite. Alianța noastră este o alianță unită în sprijinul Ucrainei.

Imaginile furnizate de agenția română de știri Agerpres, prezentate aici, reprezintă doar o mică parte din marea cantitate de dovezi adunate împotriva Rusiei în Ucraina. Acestea reprezintă războiul, acestea sunt crime împotriva umanității. Crimă, viol, tortură, deportare forțată și răpire și adopție forțată de copii de o manieră inimaginabilă. Experții aliați ajută Ucraina să documenteze și să probeze crimele oribile comise. Țările de Jos, care au înființat o anchetă specială la Haga. Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere. Nu poate exista impunitate pentru astfel de atrocități.

Dar imaginile din această expoziție arată și altceva. Ele arată o națiune sfidătoare, care stă în picioare, forțe armate curajoase care își pun viața în pericol, oameni mândri care nu vor fi învinși. Flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina. Ucraina poate conta pe faptul că NATO va fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie. Pentru a câștiga războiul, pentru a reconstrui și pentru a vă ocupa locul care vi se cuvine în inima familiei europene a națiunilor”.

NATO a marcat vineri împlinirea unui an de război în Ucraina cu o expoziţie de fotografii

NATO a marcat vineri împlinirea unui an de război în Ucraina cu o expoziţie de fotografii a Agerpres ce surprind imagini din Ucraina devastată de război, organizată cu sprijinul delegaţiilor permanente ale României şi Poloniei şi al misiunii Ucrainei, şi la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi alţi înalţi responsabili ai Alianţei.

Nataliia Garibalenko le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la expoziţia de la sediul NATO pentru că au făcut Ucraina mai puternică în această zi.

„Sunt recunoscătoare tuturor naţiilor care înţeleg cât de mult Ucraina are nevoie de sprijin politic şi practic, artilerie şi muniţie, tancuri, rachete cu rază lungă de acţiune şi, în perspectivă, avioane de luptă. Trebuie să întărim dinamica cooperării noastre mai mult, până când Ucraina va câştiga. Mai mult sprijin acum înseamnă o victorie mai rapidă şi pace”, a pledat ea.

Diplomata a subliniat că expoziţia organizată împreună cu colegii români şi polonezi a agenţiei române de presă Agerpres le reaminteşte tuturor prin ce au trecut în acest an.

„Este o expoziţie tristă, dar pentru mine în primul rând este vorba despre curaj, tărie de spirit şi hotărâre de a câştiga. Glorie Ucrainei”, a mai afirmat ea, în aplauzele sutelor de participanţi la eveniment. Ulterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, le-a cerut celor prezenţi să participe la un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

Declarația ambasadorului României la NATO

Ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, a spus că „în urmă cu un an, în teribila noapte de 24 februarie 2022, lumea pe care o ştiam se schimba pentru totdeauna. Războiul se întorcea pe continentul european”.

El a subliniat că imagini care semănau cu scene din Al Doilea Război Mondial s-au derulat în faţa ochilor oamenilor şi că toată lumea a urmărit incredulă tragedia poporului ucrainean.

„Expoziţia de aici prezintă această tragedie, această devastare şi imensa suferinţă umană adusă de războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aş vrea să mulţumesc agenţiei naţionale de presă a României pentru că a oferit aceste fotografii realizate în locuri precum Bucea, Borodianka, Irpin, Harkiv şi Bahmut. De asemenea, permiteţi-mi să elogiez munca corespondentului de război (Cristi Lupaşcu – n.r.) care se află astăzi alături de noi, la sediul NATO. Sunt imagini foarte puternice, care ne transportă atât de viu în mijlocul distrugerii provocate de război, dar ne arată în acelaşi timp curajul adevărat al poporului ucrainean care continuă să fie o inspiraţie pentru întreaga planetă”, a mai spus Dan Neculăescu.

Ambasadorul român la NATO a spus că a simţit curajul fiecărui ucrainean pe care l-a întâlnit când a mers la Kiev anul trecut împreună cu un grup de ambasadori la NATO.

Damian Przenioslo, ambasadorul adjunct al Poloniei, a spus şi el că „24 februarie marchează pentru noi un an de la începutul agresiunii ruse armate împotriva Ucrainei, a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei sale politice, dar şi a drepturilor umane de bază, ale oamenilor obişnuiţi, a speranţei lor la o viaţă sigură şi la un viitor mai bun”.

„În ultimul an am văzut statul vecin Ucraina supus la toate nuanţele de cruzime livrate de ‘apărătorii patriei’: bombardamente regulate de spitale şi şcoli, morminte comune, violuri, răpiri, copii răpiţi şi transferuri forţate” de populaţie, a afirmat diplomatul polonez.

„Înfrângerea Rusiei este o condiţie prealabilă pentru suveranitatea europeană. Este momentul ca Europa să devină independentă de influenţa malignă a Rusiei şi continua perturbare a securităţii şi instabilităţii bazate pe fanteziile imperialiste ale Moscovei”, a mai spus el.

În finalul părţii oficiale a evenimentului, Mircea Geoană i-a mulţumit directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae, şi corespondentului de război Cristi Lupaşcu pentru implicarea în organizarea expoziţiei.

„Prin intermediul jurnaliştilor români aş vrea să mulţumesc media internaţionale pentru că a fost acolo, şi-a asumat riscuri şi a ajutat la informarea lumii libere despre natura reală, consecinţele reale şi bilanţul real, dur, de pierderi. Suntem alături de Ucraina până la capăt”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Citește și