O nouă acuzație la adresa Libra Internet Bank a fost făcută de fostul primar al Sectorului 1 George Pădure. Omul de afaceri a depus, luni, un nou denunț la Direcția Națională Anticorupție (DNA), prin care susține că banca, prin lichidatorul Cătălin Cotorogea, a fraudat bugetul de stat cu peste un milion de euro.
George Pădure a spus, pentru Gândul, că a decis să facă o nouă plângere la DNA în urma analizelor pe care le-a făcut ”în societate”, considerând că i se pare „foarte corect” să depună denunțul penal, iar de aici înainte nu vrea decât ca „procurorii să-și facă treaba”.
„Am venit (n.r – la DNA) pentru a depune un dosar privitor la un denunț penal pe care îl fac, pentru că am constatat, în analizele pe care le-am făcut în societate, că Libra Bank, prin lichidatorul Cătălin Cotorogea, soțul judecătoarei Alina Cotorogea de la Consiliul Superior al Magistraturii, a ajutat și a fraudat bugetul de stat cu peste un milion de euro.
Or, lucrul acesta, atât timp cât, pe de-o parte ne văităm că nu avem bani, că nu sunt bani de pensii, de salarii, pe de alta, că nu putem recupera rezultatul infracțiunilor, mie mi se pare foarte corect să depun acest denunț și procurorii să-și facă treaba. În rest, n-am absolut nimic”, a afirmat George Pădure.
Omul de afaceri George Pădure a spus că speră ca lucrurile să se schimbe la DNA odată cu venirea noului procuror-șef Marius Voineag, iar „produsul infracțional să fie recuperat”.
„Am foarte multă încredere în noul procuror-șef Marius Voineag, care, culmea, la instalare, a spus exact ceea ce lipsește, deficiențele DNA-ului, adică exact ce vă spuneam, produsul infracțional să fie recuperat. Spunea că România pierde zeci de miliarde anual de la lupta anticorupție, care nu-i dusă așa cum este corect, vorbea chiar de pregătirea multora dintre procurori.
Or, lucrurile astea sunt exact ceea ce sunt deficiențele Direcției Naționale Anticorupție și eu sper că se vor schimba foarte multe lucruri aici”, a mai spus fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei.
Întrebat ce s-a întâmplat cu celelalte plângeri penale formulate împotriva Libra Bank și împotriva lui Andrei Siminel, miliardarul care controlează din umbră banca, omul de afaceri a precizat:
„Una dintre ele este în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, la cealaltă a fost clasată o infracțiune din cele șapte care le-am dat. N-aș vrea să mă pronunț (n.r. – despre motivul clasării), dar cred că are legătură exact cu ceea ce spunea și domnul Marius Voineag, lipsa de pregătire a procurorilor, care n-au cunoscut legislația insolvenței perfect”.
George Pădure a precizat că dosarul deschis la DNA după prima plângere penală pe care a făcut-o nu a fost clasat integral, ci doar o faptă din cele șapte reclamate, cauza fiind transferată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
”Atât timp cât eu trăiesc, voi lupta pentru asta și vor vedea că eu voi dovedi în permanență că am dreptate. Vom vedea”, a mai spus omul de afaceri George Pădure.
În urmă cu un an, fostul primar al Sectorului 1 George Pădure a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva Libra Internet Bank SA și a lui Andrei Siminel, acuzându-l că a urmărit să preia Hotelul Expocenter, un proiect imobiliar pe care el l-a dezvoltat.
Omul de afaceri susține că preluarea s-ar fi făcut într-un mod „ostil” și s-ar fi desfășurat „cu complicitatea unor funcționari”, acuzațiile îndreptându-se și către lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea.
În acuzațiile formulate de George Pădure împotriva Libra Internet Bank se regăsesc: conflict de interese, înșelăciune premeditată, abuz în serviciu, bancrută frauduloasă, deturnarea licitației publice, fals intelectual și uz de fals.
Cu toate că „patronul” din umbră al Libra Bank a susținut că a avut câștig de cauză, iar dosarul penal a fost clasat, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”, George Pădure a precizat că este vorba despre clasarea unei singure acuzații, cea de „abuz în serviciu”, iar în plângerea penală au fost menționate, în total, șapte infracțiuni.
”Atât Andrei Siminel, cât și lichidatorul Cătălin Cotorogea flutură niște hotărâri de instanță cu aparență de legalitate, obținute cu sprijinul soției lichidatorului, judecătoarea Alina Cotorogea de la Curtea de Apel București, încercând să își însușească o sumă de peste 1.400.000 de euro. Este suma cu care au fost prejudiciați toți creditorii unei societăți, inclusiv statul român, care a pierdut peste 2.500.000 de lei. Le recomand, însă, să citească și articolul 28 din Codul de Procedură Penală, la nevoie”, spunea omul de afaceri George Pădure, în urmă cu un an (urmărește interviul integral pe YouTube).
CITEȘTE ȘI: