Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Guvernul se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni. Consilier de stat: Suntem conștienți că mulți vor alege să rămână în România

VIDEO | Guvernul se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni. Consilier de stat: Suntem conștienți că mulți vor alege să rămână în România

VIDEO | Guvernul se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni. Consilier de stat: Suntem conștienți că mulți vor alege să rămână în România
Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim Ministrului / Sursa: Captură Facebook - Guvernul României

Autoritățile responsabile au decis, sâmbătă, în cadrul ședinței task-force-ului pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, convocată de premierul Nicolae Ciucă, noile măsuri pentru răspunsul României la criza refugiaților din Ucraina.

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim Ministrului, a detaliat, sâmbătă, principalele puncte ale discuției privind modalitatea prin care România înțelege să răspundă la nivel sistemic crizei umanitare a refugiaților în urma agresiunii ruse, deoarece ne apropiem de momentul în care vom intra îna doua fază de răspuns.

Faza I a răspunsului României a fost cea de urgență, pentru gestionarea fluxului de refugiați și acomodarea lor, gestionată în primul rând de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în colaborare cu societatea civil românească și reprezentanții principalelor organizații umanitare de la nivel global.

Războiul din Ucraina a intrat în a 24-a zi. Potrivit MAI, de la începerea conflictului, 4.137 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 64 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 61,6%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei,  în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 20.409 de mijloace de transport și  au intrat 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetățeni ucraineni.

„Pentru că acum lucrurile încep să intre în altă dinamică, trebuie să ne pregătim pentru cea de-a doua fază, de răspuns a României, care are legătură în special cu zina de protecție, pentru că suntem conștienți de faptul că va exista un număr consistent de oameni care vor alege să rămână pe teritoriul țării noastre. În momentul de față sunt aproximativ 80.000 și probabil că vor fi și mai mulți”, a spus Mădălina Turza.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, cei aproximativ 80.000 de ucraineni care au decis sa rămână în România se numără printre cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului, din 24 februarie, au intrat în România – deci aproximativ 15% –  iar 30.000 sunt copii.

„E nevoie să venim cu măsuri substanțiale”

În acest context, Executivul, alături de toți actorii implicați, trebuie să ia un set de măsuri pentru a se asigura că refugiații care decis să rămână în România beneficiază de cea mai bună protecție, a spus oficialul, care a detaliat structura comisiilor și a celor șase grupuri de lucru focusate pe „situațiile nevralgice” unde este nevoie de un raspuns consolidat, respectiv un grup de lucru pe sănătate, pe educație, ocupare/piața muncii, locurire, persoane vulnerabile – cu dizabilități, vârstnici, și unul pentru copii și tineri.

Acestea trebuie să elaboreze în cel mai scurt timp, incluzând și experiențele internaționale, câte un pan de acțiune/măsuri pe fiecare linie pentru a sprijuni refugiații. Toate acete planuri vor fi incorporate de grupului de coordonare de la nivelul Cancelariei premierului în Planul național de acțiune ca răspuns la criza refugiaților, în faza a II-a, pe termen mediu și lung, a precizat Mădălina Turza.

„În această fază e nevoie de mai mult decât măsuri formale și de acces, e nevoie să venim cu măsuri substanțiale. Adică ce facem noi în mod proactiv pentru ca, de exemplu, copiii ucraineni nu doar să fie primiți în școală, ci și cum adaptăm o serie de lucruri în școală astfel încât ei să poată beneficieze efectiv de educație”, a explicat oficialul.

Acest plan național ar trebui finalizat la începutul lunii aprilie, conform estimărilor actuale.

Potrivit purtătorului de cuvânt, săptămâna viitoare Comisia Europeană va trimite la București o echipă care să discute despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le-a angajat până la acest moment. „Sunt 30,5 milioane de euro cheltuiți deja de țara noastră, potrivit primelor evaluări, în gestionarea fluxurilor de refugiați”, a spus Dan Cărbunaru.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele