Două avioane Spartan, din cadrul Armatei Române, intervin pentru stingerea incendiului de pe Dealul Istrița, din județul Buzău.
UPDATE ORA 11:30 – În decursul nopții incendiul la pădurea de pin din partea Breaza (50 hectare) a fost lichidat.
Duminică dimineața s-a efectuat schimbul de efective, în acest moment acționând la fața locului 45 de subofițeri și 5 ofițeri, anunță ISU Buzău.
„În decursul nopții incendiul la pădurea de pin din partea Breaza (50 hectare) a fost lichidat. În acest moment se acționează pentru lichidarea completă la ultimul focar rămas, cel de 6 hectare, și anume pădurea de pin din partea localității Pietroasele”, potrivit sursei citate.
ȘTIRE INIȚIALĂ
„În această dimineață (duminică – n.red.), în jurul orei 8, pe dealul Istrița a început acțiunea de stingere pe calea aerului cu sprijinul a două aeronave Spartan C-27 din cadrul Bazei 90 Otopeni din dotarea Forțelor Aeriene Române”, conform ISU Buzău.
A fost efectuată o prima degajare a unui transport de apă, urmând că în jurul orei 9 să fie efectuată o a două, precizează sursa citată.
Focul a izbucnit sâmbătă, la ora 13:30, în Comuna Breaza, Dealul Istrița, și sunt afectate o pădure și mai multe terenuri din zonă.
Sunt afectate 50 de hectare de pădure de pin în localitatea Breaza, șase hectare de pădure în localitatea Pietroasele și 500 de hectare de vegetație uscată.
Pe lângă echipajele din județul Buzău au acționat și pompieri din Vrancea și Prahova.
La cel mai recent bilanț transmis de ISU Buzău, sâmbătă seara, 110 pompieri și 17 jandarmi acționau pentru stingerea flăcărilor.
Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a afirmat recent că cei care dețin suprafeţe agricole și apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile vor pierde subvenţiile agricole, iar sancţiunile acordate vor fi înăsprite.
Ministrul a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acţiune pentru combaterea acestui fenomen.
„Se încalcă legea şi vreau să vă fac o mărturisire: marţi am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de Miniştri, şi, când ne apropiam de Bucureşti, eram deasupra teritoriului naţional şi vedeam foarte mult fum şi nu înţelegeam ce se întâmplă cu această situaţie. Am profitat de faptul că era senin cerul, am aterizat la Bucureşti şi chiar asta am discutat cu ministrul Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că aceia care au astfel de practici atacă biodiversitatea şi încalcă normele prevăzute în GAEC-uri. (…)