Prețurile la energie, la carburanți și la alimente au tot crescut în ultimul an, inflația a ajuns la niveluri record. Datele Institutului Național de Statistică din luna februarie, ultimele disponibile, arată că rata anuală a inflației a ajuns la 15,5%, produsele alimentare s-au scumpit cu 22,35%, cele nealimentare, cu 12,73%, iar serviciile, cu 10,38%.
Cu prețuri care cresc de la o lună la alta, cheltuielile pentru cumpărăturile de Paștele care se apropie vor fi și ele mai mari față de anii trecuți. Gândul a întrebat invitații din emisiunile din ultima săptămână cum reușesc să țină în echilibru cheltuielile și dacă în acest an vor da mai mulți bani pentru coșul de Paște sau vor renunța la unele produse tradiționale.
Dacă majoritatea invitaților au vorbit despre prioritizare și despre un sacrificiu financiar cu ocazia sărbătorilor pascale, fostul procuror militar Cătălin Ranco Pițu recunoaște că, din pensia de magistrat, se trăiește bine. Publicistul și scriitorul Ion Cristoiu nu cumpără miel pentru că ține dietă, iar regizorul și producătorul Matei Dima – BRomania spune că, fiind plecat în Miami, va sta cu gândul la ouăle roșii de Paște.
Iată ce au răspuns invitații în emisiuni la ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Cum vă afectează aceste scumpiri și ce măsuri luați pentru a ține în echilibru cheltuielile?
”Nu mă afectează foarte mult pentru că eu mănânc foarte multe ouă, ciocnesc ouă și mănânc ouă de Paște. Din păcate, de Paștele acesta nu sunt acasă, sunt plecat pentru că filmăm «Miami Bici 2», dar o să stau cu gândul la ouăle voastre, la ciocnitul de ouă”.
”Pot să zic, fără să mă dau mare gospodar sau eu cel care face cumpărăturile de mâncare, că văd și simt, ca toată lumea – de la a-ți cumpăra un croissant în aeroport, cum plec eu foarte des, sau a merge la restaurant cu niște parteneri de afaceri -, văd că în fiecare zi e mai scump.
Sigur că-i întreb pe patroni de ce este mai scump. «Păi, Victor, domnule Ponta, dacă în fiecare zi, pâinea-i mai scumpă, uleiul îl importăm, peștele e din străinătate, carnea este din Spania, merele sunt din Polonia și ne mai vine și factura la încălzire și la tot dublu, normal că sunt mai scumpe».
Mie mi se pare că, mai ales când vorbim de mâncare – că se apropie Paștele și ce face orice român, mănâncă de Paște – mi se pare că suntem de râsul lumii, pentru că ne-a dat Dumnezeu tot: și pământ, și apă, și soare. Faptul că am ajuns să importăm atât de multă mâncare este un mare eșec.
În rest, mai spun un lucru și nu-l spun deloc cu ipocrizie, am venituri destul de mari, lucrez în privat, nu mai iau bani de la stat. De multe ori mă gândesc că eu nu aș putea să mă descurc, să am de mâncare, eu, familia, copiii, cu 2.000 de lei pe lună, 3.000-4.000, cât câștigă cei mai mulți dintre oameni. Nu mai vorbim de pensionari.
Faptul că aceste lucruri care se puteau rezolva în România – și anume partea de mâncare, partea de energie electrică, partea de medicamente – au ajuns acum un lux, este ceva ce îmi arată că suntem în direcția greșită”.
”Este o întrebare pe care trebuie să o adresați nevestei, nu mie. Cu siguranță, per total, ceea ce va trebui să facem este să cumpărăm mai puține produse, pentru a cheltui aceiași bani. Dacă produsele sunt mai scumpe, va trebui să cumpărăm mai puține produse, să prioritizăm. Acesta este modul în care vom proceda”.
”Această creștere de prețuri afectează pe oricine. Evident, soluția este să cheltuim cu mai multă măsură. Eu voi încerca să mă îndrept mai mult spre produsele mai sănătoase, mai multe legume, mai ieftine, mai puțină carne, ține și de un crez al meu și chiar la acest lucru mă gândeam.
Evident, va trebui să alocăm mai mult timp căutării unor produse cu preț mai bun. Dacă atunci când prețurile nu erau atât de mari intram și cumpăram primul produs, acum va trebui să facem o cercetare de piață, să vedem într-adevăr unde prețul este mai ieftin și să căutăm să facem în acest fel economii”.
”Cum afectează pe tot românul, dar românul, de obicei, de sărbători, sacrifică și-și pune deoparte. Fie că vorbim de Paște, de Anul Nou, de concedii, fiecare ne punem deoparte și nu cred că românii se uită când vorbim de Paște la cheltuieli. Fiecare cheltuie cât își permite, dar cu siguranță că tot românul va avea pe masă tot ce este mai bun”.
”Sunt conștient că există scumpiri, însă nu vreau să fiu ipocrit, veniturile mele ca fost magistrat sunt suficiente sau chiar mai mult decât atât pentru a nu-mi face griji în acest sens. Mi-ar părea bine ca toată lumea să fie în situația aceasta”.
”Cred că, până la urmă, este evident că lucrurile s-au scumpit destul de mult. Și oamenii, și eu și toată lumea, simțim lucrurile acestea de fiecare dată când mergem la magazin, pentru că aceleași produse pe care le luam acum șase luni, dintr-o dată costă dublu sau poate și mai mult.
La coșul de Paște, nu cred că românul va renunța, totuși, poate îl va mai diminua puțin. Pentru noi, Paștele este o sărbătoare atât de importantă, care în general se petrece în familie, se petrece la biserică și ținem atât de mult la tradițiile astea ca popor încât cred că vom face un sacrificiu și coșul de Paște va rămâne la fel de consistent, poate puțin diminuat. În schimb, pe termen lung, este evident că toată lumea va trebui să-și readapteze coșul de cumpărături”.
”Nu mă afectează pentru că eu nu am avut, nu am și nici nu voi avea așa-zisul coș de Paște. Nu mănânc în plus față de ceea ce mănânc acum ținând dietă, deci nu pot să spun că fac pregătiri de Paște, cumpăr miel sau ouă roșii și ele m-ar afecta în vreun fel.
Chiar dacă aș cumpăra. nu sunt atât de atent la aceste cumpărături de fiecare zi, muncesc suficient de mult ca să nu mă preocup de coșul zilnic. Sigur că majorarea de prețuri se vede la alte produse, mai ales la produsele electronice, din import, care costă foarte mult”.
”Da, este evident că trăim o perioadă a scumpirilor, pentru că este o inflație destul de importantă, care a depășit 15%, conform ultimului raport al Băncii Naționale. Trăim mai puțin bine, ca să spun așa, sau dacă vrem să trăim la fel de bine, trebuie să fim mai cumpătați.
În general, noi, românii, folosim și Paștele, și Crăciunul, și în general sărbătorile tangențial cu ideea de exces. Renunțând la anumite excese, vom putea trăi la fel de bine. Însă, realitatea este că această inflație ne mănâncă și nervii și banii”.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Se va face rotativa PSD-PNL în luna mai sau va fi amânată?