VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”
This browser does not support the video element.
O nouă săptămână, o nouă întrebare adresată invitaților Gândul: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?” Află de ce Florin Prunea, fostul mare portar al echipei naționale, alege sistemul de stat, iar publicistul și scriitorul Ion Cristoiu se tratează exclusiv la privat.
Întrebarea ultimei săptămâni a readus în discuție problemele din sistemul de sănătate românesc. Majoritatea invitaților care au răspuns întrebării puse de Gândul spun că ar alege sistemul de stat, în special pentru cazurile urgente, dar unii cred că cea mai mare problemă care trebuie rezolvată este cea a condițiilor oferite. De aceea, dacă problemele nu sunt urgente și foarte grave, unii spun că aleg sistemul medical privat.
Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională, crede că românii au nevoie și de sistemul sanitar de stat, și de cel privat. Problema este însă, susține europarlamentarul, că sistemul sanitar de stat are nevoie urgentă de mari îmbunătățiri, însă, pe de altă parte, mulți români nu-și permit să meargă în rețeaua privată de sănătate.
România are nevoie de ambele lucruri (sistemul sanitar de stat și cel privat – n.r.), dar România este o țară săracă și trebuie să ținem cont de acest lucru”, susține Corina Crețu.
Pe de altă parte, publicistul și scriitorul Ion Cristoiu este categoric:
Nu am încredere în sistemul de sănătate de stat”.
Iată ce au răspuns invitații în emisiunile Gândul la ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”
Artistul Gheorghe Turda: ”Sunt obișnuit să apelez la sistemul de stat”
”Eu am fost obișnuit și sunt obișnuit la vârsta mea să apelez la sistemul de stat, dar, în anumite situații, este necesar și sistemul privat, deci aș vrea să rețineți că și unul, și celălalt sunt foarte importante.
Am încredere în cei care folosesc acest sistem de stat în profesionalismul lor. Nu că n-ar fi foarte buni doctorii din sistemul particular, privat, dar am foarte multe relații în sistemul de stat, ca medici, prieteni”.
Jurnalistul Alexandru Lancuzov: ”Am apelat la sistemul de stat. Nu am avut situații critice care să mă determine să apelez la sistemul privat”
”De cele mai multe ori, am apelat la sistemul național, la sistemul de stat, pentru că multe dintre analize au fost decontate, într-adevăr cu un timp mare de așteptare. Din fericire, nu au fost analize care să fi necesitat o procedură urgentă, în cazul contrar, cu siguranță aș fi apelat la sistemul privat.
Din fericire, nu au fost situații urgente sau situații critice care să mă fi determinat să apelez la sistemul privat. Nu am avut, nici eu, nici familia mea, situații sau probleme care să ne determine să renunțăm la atât de hulitul sistem de stat, nici nu am avut probleme în afara Bucureștiului care să necesite o intervenție urgentă, o analiză mai complicată. Pur și simplu am avut noroc”.
Dr. Cezar Amititeloaie: ”În spitalele private, intervențiile elective, în cele de stat, urgențele”
”Și unele, și altele. Una din prezentările mele de pe YouTube spune așa: «Dacă nici ție nu-ți place să stai prin spitale, avem ceva în comun». Nici mie nu-mi place să stau în spitale, de aceea abordez un stil de viață care să mă ferească de cât mai multe situații neplăcute și să nu am nevoie să ajung în spitale.
La o intervenție electivă – m-am operat de deviație de sept -, am ales un spital privat. Însă, dacă aș avea o urgență, un accident, bineînțeles că aș alege un spital de stat, pentru că medicii de pe urgență au mult mai multă experiență. Cei din spitalele de stat, pe urgențe.
În mediul privat, nu se adresează atât de multe urgențe grave și în această situație cam asta este: în spitalele private, operații sau intervenții elective, în cele de stat – sperăm să nu fie cazul – urgențe.
Să facem tot posibilul să nu fim în astfel de situații și atunci se poate. Majoritatea problemelor de sănătate pot fi evitate, pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, dar dacă se întâmplă ghinionul, atunci cam acestea ar fi alegerile mele”.
Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid: ”Sistemul relațional contează și în sănătate foarte mult”
”Ideal este să nu avem probleme de sănătate, ideal este să reușim să ne menținem o stare de sănătate bună și să ajungem la doctor cât mai târziu sau atunci când este nevoie.
Problema sănătății acestui popor este, din păcate, o problemă socială și, din anii `90 încoace, a fost tratată, din păcate, de multe ori cu neglijență.
Ajung acolo unde, sincer vorbind, sistemul relațional contează și în sănătate foarte mult, unde știi un doctor la care ai mai apelat, unde știi că sunt condiții cât de cât mai bune de tratament, așa că sunt foarte mulți care nu au de ales și merg acolo unde sunt trimiși de medicul de familie.
Dar, ideal este să ajungem cât mai târziu, pentru că, în România, problema sănătății este tratată urât, din punctul meu de vedere”.
Fostul fotbalist Florin Prunea: ”Am încredere în doctorii noștri”
”Aleg sistemul de stat, pentru că am încredere în doctorii noștri și pentru că pe mare parte dintre ei îi cunosc de foarte mulți ani”.
Publicistul Ion Cristoiu: ”Nu am încredere în sistemul de sănătate de stat”
”Mă tratez exclusiv la privat, atât când este vorba de consult, cât și când e vorba de tratament. Motivul este foarte simplu, nu am încredere în sistemul de sănătate de stat.
Teoretic, fiind eu un pic de vedetă, aș putea să mă duc și la stat, pentru că s-ar uita mai atent la mine, dar la stat chiar dacă sunt aceiași medici de la privat – pentru că tot cei de la stat lucrează și la privat -, condițiile sunt sub orice critică și în consecință prefer să dau un ban și să merg la o clinică privată, decât să mă duc la ceva de stat”.
Fostul arbitru Marius Avram: ”Dacă s-ar rezolva problema condițiilor, sistemul de stat ar fi pe primul loc”
”În cazul unei probleme serioase de sănătate, trebuie să spun că aș prefera să mă tratez la stat, pentru că m-am confruntat personal și în familie cu probleme de genul acesta și, deși la privat condițiile sunt extraordinare, mult mai bune decât cele de la stat, când a fost vorba de o problemă serioasă, am fost îndrumat către specialiști care sunt în continuare la stat.
Cred că dacă s-ar rezolva această problemă a condițiilor, statul ar fi automat pe primul loc, deci aș alege întotdeauna să mă tratez la stat”.
Marius Mitran, editorialist ProSport: ”Prefer sistemul sanitar de stat, pentru siguranță”
”Așa cum spun stewardesele la fiecare zbor, în cazul unui eveniment posibil, dar să sperăm că puțin probabil, al unei probleme de sănătate, prefer sistemul sanitar de stat, pentru siguranță, pentru certitudinea venită din experiențele personale, care nu m-au trădat și nu m-au înșelat niciodată, având și gândul că, sigur, ne îndreptăm către o lume a medicinii particulare, private, dar pe care prefer să o experimentez în cazurile mai ușoare, să spun așa.
Deci, dacă e vorba de sănătate și de o problemă cu adevărat serioasă, aleg spitalul de stat.
Europarlamentarul Corina Crețu: ”Sunt foarte mulți oameni care nu-și permit să meargă la spitale private”
”În primul rând, eu cred că România are nevoie disperată de îmbunătățirea sistemului de stat de sănătate. După cum știm foarte bine, în 30 de ani, nu s-au construit noi spitale, cele care sunt, au mari probleme, legate și de dotare, și de aparatură.
În calitatea mea de comisar european, am semnat finanțarea pentru cele trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj-Napoca, cu finanțare de 1,2 miliarde de euro pentru spitale de câte 800 de paturi. Studiile de fezabilitate sunt făcute, dar din păcate nu s-au lansat nici acum licitațiile pentru a stabili constructorii. Domnul ministru Voiculescu (n.r. – fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu) vorbea de 2024 că vor fi gata, acum, înțeleg că noul termen anunțat de domnul ministru Rafila (n.r. – Alexandru Rafila, ministrul Sănătății) este 2027.
România are nevoie de ambele lucruri (sistemul sanitar de stat și cel privat – n.r.), dar România este o țară săracă și trebuie să ținem cont de acest lucru.
Felicit sectorul privat și știu foarte bine că au apelat pentru fonduri, în special de la Banca Europeană de Investiții. ”Regina Maria” este, de pildă, cea care a câștigat foarte multe credite și împrumuturi pentru a se dezvolta, dar, din păcate, spitalele de stat nu au aplicat, deși ar fi putut să o facă.
Din păcate, sunt foarte mulți oameni care nu-și permit să meargă neapărat la spitale private. Deci, din acest punct de vedere, cred că trebuie să ne gândim mult mai mult și la cei amărâți, și la reducerea discrepanțelor dintre mediul urban și mediul rural. La ora actuală, în mediul rural, avem o medie, potrivit Institutului Național de Statistică, de un medic la 2.000 de locuitori, ceea ce înseamnă de 11 ori mai puțin decât în mediul urban. Deci, din acest punct de vedere, la sate, trebuie ca bătrânii, oamenii, să aibă unde să se trateze și acest lucru nu se poate face decât în clinici de stat”.
Omul de afaceri Marian Iancu: ”Aș asculta sfatul medicului”
”Dacă aș avea într-adevăr vreodată vreo problemă de sănătate, evident, aș asculta sfatul medicului. Dacă medicul găsește de cuviință că România este cea care este bine dotată să-mi rezolv problema, mi-aș face în România, dacă el ar spune și mi-ar indica un loc în străinătate, m-aș duce în străinătate.
N-aș lua eu o hotărâre, aș asculta sfatul medicului specialist”.