Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a readus în atenție nivelul la care se află armata română, pregătirea și rapiditatea cu care ar putea reacționa în cazul unei eventuale amenințări. Deși România, membră a NATO, are în prezent o armată formată din militari de carieră, profesioniști, a existat o perioadă în care serviciul militar a fost obligatoriu. Suspendarea serviciului militar obligatoriu în România a fost posibil prin adoptarea Legii 395 din 16 decembrie 2005, iar din 1 ianuarie 2007 s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Printre țările care încă au serviciu militar obligatoriu de până la un an se numără Rusia, Republica Moldova, Estonia, Grecia, Brazilia, Turcia și multe altele. Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Suedia, Armenia, Capul Verde, Ciad sau Eritreea au impus prin lege stagiu militar obligatoriu inclusiv pentru femei.
Țările membre NATO se află sub umbrela protecției colective a Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, care prevede că ”un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților”, ceea ce presupune o apărare colectivă.
Cu toate acestea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, mai multe state membre au luat în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Printre acestea se numără Germania, Letonia sau Polonia.
În acest context, invitații în emisiunile din ultima săptămână au fost întrebați dacă sunt de acord cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România. Iată ce au răspuns invitații la întrebarea săptămânii de la Gândul.
”Categoric nu sunt de acord. Îmi aduc aminte că, în 2003, am făcut campanie la schimbarea Constituției, să nu mai fie stagiu militar obligatoriu.
Eu am făcut serviciul militar. Mi se pare că nu are absolut niciun sens ca fiecare tânăr din această țară să treacă prin experiențele prin care am trecut eu, bunicii, părinții noștri. Războiul, pregătirea militară în acest moment este atât de sofisticată și de tehnologică încât nu.
Vreau să avem câteva mii de soldați, în sens general, de militari care știu să umble cu computerul, știu să manevreze rachete, știu să conducă avioane supersonice, nu de tineri care, cu kalașnikovul în spate și mâncând fasole și varză la gamelă, sunt conduși de niște sergenți care nu știu să pună liniuța. Deci nu, nu cred.
Cred că este o demagogie, un populism, nu cred că ne atacă nimeni, foarte bine că suntem în NATO și că avem americani aici, de aia nu ne va ataca nimeni. Dacă îi atacă cineva pe americani, degeaba facem noi stagiu militar, că-l facem degeaba.
Repet, vreau să văd militari români care vorbesc limbi străine, că trebuie să vorbești cu ceilalți militari din celelalte state NATO, care știu să folosească nu doar computerul, dar să folosească tot ce înseamnă nouă tehnologie și care știu să fie deștepți să prevină războaie, nu să se ducă și să ne bage în războaie care nu sunt ale noastre. Deci răspunsul meu este categoric nu. Nu sunt de acord”.
”Eu cred că ar trebui să existe posibilitatea pentru fiecare român să facă pregătire militară într-un stagiu de la trei până la șase luni, iar cei care nu doresc să participe la cursuri de pregătire militară, bărbați sau femei, să fie implicați într-un curs de voluntariat, într-o stagiatură de voluntariat, la organizațiile nonguvernamentale, pentru că trebuie să înțelegem că noi facem parte din societate și trebuie să ne aducem contribuția la toate problemele societății, de la apărarea țării până la implicarea în sprijinirea semenilor neajutorați”.
”Nu toți băieții sunt făcuți pentru armată. Unora dintre ei, dacă le pui vesta antiglonț și niște bocanci în picioare, cad. Pe de altă parte, din ce am observat, din experiența mea, și de jurnalist, și de femeie, bărbații adevărați sunt cei care au făcut armată sau măcar un pic de armată.
Și apoi, chiar dacă trendul este acesta de a avea o armată de profesioniști, totuși cred că un pic de pregătire militară, bărbații trebuie să facă, pentru că în caz de, Doamne ferește, să nu mai spunem de ce anume, mai ales că avem război la graniță, toți bărbații trebuie să știe să mânuiască o armă. Altfel, ne trezim ca-n decembrie ’89, unde unii s-au împușcat între ei pentru că habar nu aveau.
Asta este opinia mea, că nu toți băieții sunt făcuți pentru armată, dar bine ar fi dacă toți bărbații ar face un pic de armată”.
”Nu sunt de acord cu revenirea la stagiul militar obligatoriu, pentru că sunt unul dintre cei care știu ce se întâmpla, am făcut armata înainte de revoluție.
Nu era deloc ideea că dacă te duci în armată copil, te întorci bărbat, erau cu totul altele explicațiile acestei experiențe, pe care n-aș vrea-o repetată decât pentru cei care simt că au har, că au o chemare pentru așa ceva.
După părerea mea, a fi militar, a fi în armată presupune același har ca a fi inginer, a fi medic, a fi actor, a fi regizor, așa că este o meserie cu un specific al ei, care trebuie să atragă oameni cu un spirit de sacrificiu, cu o putere de rezistență, cu multe alte lucruri, care nu-s la îndemâna oricui, așa că prefer o armată de profesioniști”.
”Da, sunt de acord, din mai multe motive. Primul și cel mai important este că, în momentul în care tinerii ar face armata, toți ar fi mai puțin belicoși și mai puțin militariști, mai puțin înclinați să dea dreptate războinicilor, pentru că ei la ora actuală confundă războiul și armata cu jocurile video. Probabil că, în momentul în care vor sta în cazarme și vor alerga, și vor face marșuri, își vor da seama că lucrurile nu sunt chiar așa de simple cum sunt pe internet.
În al doilea rând, cred că armata, care în perioada interbelică a fost și o școală de alfabetizare, poate fi acum pentru un tânăr răsfățat, alintat, cu toate privilegiile lumii moderne, o școală de educație și, ceea ce este mai important, o școală să zicem a egalității.
Eu am făcut armata după terminarea facultății, eram redactor-șef adjunct la ”Viața Studențească” și ”Amfiteatrul” și cu toate acestea am făcut ca un infanterist marșuri, am trăit viața de cazarmă.
Viața de cazarmă cred că este cea mai bună școală, și colectivistă, dar și de educație pentru tineri. De asta sunt pentru reintroducerea stagiului militar”.
”Eu, armata am făcut-o în 1994-1995, după facultate, când încă era obligatorie. Nu știu ce să vă spun, nu-mi place milităria, dar am făcut-o cu bucurie, cu onoare.
Cred că reintroducerea ei, într-o formă civilizată, ar putea fi și folositoare, dar în principiu sunt nemilitarist”.
”Nu îmi doresc să se reintroducă stagiul militar obligatoriu. Dacă ne uităm în majoritatea țărilor considerate de noi civilizate, armata este profesionistă, nu este o armată obligatorie. Avem exemple de țări care sunt în zone de conflict de ani de zile, cum sunt cele două Corei, unde într-adevăr acolo armata este obligatorie și pentru Coreea de Sud, și pentru Coreea de Nord, pentru o durată foarte lungă de timp.
Sper să nu ne regăsim într-o zonă permanentă de conflict și sper ca apartenența țării noastre la NATO să ne ducă spre o zonă de armată profesionistă, mai degrabă, decât de o armată obligatorie”.
”Nu sunt de acord cu introducerea stagiului militar obligatoriu. Cred eu că nu toți tinerii sunt adaptați pentru acest tip de activitate și cred că pot folosi timpul pentru educație, pentru pregătire, pentru activitate profesională.
Eu cred că este mai bine cum este acum, cu armată pregătită, profesionistă și cred că decizia de reintroducere a stagului militar obligatoriu nu este pozitivă pentru actuala societate”.
”Părerea mea este că a reintroduce stagiul militar obligatoriu ar fi o greșeală pentru direcția societății românești, pentru modul în care noi vedem România modernă, dar pot să fiu de acord că ar trebui luate o serie de măsuri la nivelul autorităților prin care cariera militară să devină mai atractivă, iar tinerii să fie încurajați, cei care doresc sigur, să parcurgă o astfel de carieră astfel încât armata țării să fie mai puternică.
Aș merge pe ideea de liber arbitru, nu pe impunere. Impunerea generează reactanță psihologică și blocaje majore”.
”Aș spune că este bine să fie supus dezbaterii publice subiectul, pentru că are multe conotații. În primul rând, este vorba de necesitate. În ce măsură apărarea patriei – că de aici au plecat totdeauna mobilizările și necesitatea stagiului militar și necesitatea pregătirii militare -, în ce măsură o cere.
Și, dincolo de asta, sunt puține de discutat, că știți bine condițiile sau, mă rog, evoluțiile regionale din ultima vreme, așa încât e posibil ca această necesitate să existe cu adevărat.
În al doilea rând, sigur sunt tineri cărora le place armata și de asta prima mea opțiune ar fi pentru cei care vor să facă o profesie, dar o profesie respectată, bine plătită. Deci, sunt mai degrabă pentru o armată de profesioniști.
În același timp, având legături vechi și foarte bune cu Israelul, știu bine ce înseamnă că acolo fiecare cetățean și nu numai bărbații, ci și femeile să se considere un soldat mobilizat permanent. Deci, în funcție de perimetrul geografic sau, mă rog, de zona geografică și mai ales de necesitățile de apărare din zona respectivă. Atunci când aceste necesități o cer, până la urmă este nevoie de mobilizarea nu numai a tinerilor, ci a întregii populații”.
”Nu. Obligatoriu? Este o decizie dacă vreau să fiu sau nu în armată, e decizia mea. Prefer să nu. Alt motiv, cred că vorbim de democrație și în democrație putem să alegem ceea ce vrem să facem cu viața noastră.
În momentul în care ai 18, 19, 20 de ani și vrei să-ți faci un drum în viață, să fii plecat un an și jumătate, să treci prin chinurile care se întâmplă acolo… Acolo nu este pregătire, acolo este o ucenicie organizată. Nu cred că e cel mai potrivit lucru pe care un tânăr să-l facă.
Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l introducem ar fi educația și un mod de a educa oamenii într-un fel în care să le și placă. Nici educația obligatorie văd că nu are niciun efect”.
Eu cred că ar trebui reinstaurată armata obligatorie pe o perioadă determinată pentru tineri, pentru că toată copilăria mea și tinerețea mea mi s-a spus că armata te face om. Nu știu dacă s-a întâmplat și cu mine treaba asta, dar probabil că da, pe perioada scurtă pe care am făcut-o. Tinerii din ziua de astăzi trebuie să devină și ei bărbați.
În toată istoria noastră, după ce veneai din armată, mai ales în vechime, puteai să te însori. Până atunci, nu, pentru că erai bărbat după armată. Tinerii din ziua de astăzi, atât băieți, cât și fete, bineînțeles, pentru că nu poți să le răpești femeilor dreptul ăsta, dacă toți suntem egali, pot să facă armata și este foarte bine.
Dacă s-ar face un referendum, nu știu dacă mi-ar da dreptate cineva, dar este o părere personală”.
”Eu nu sunt de acord să se reinstaureze în forma în care a fost până acum, pentru că mi se pare că poate fi umilitor pentru tineri genul acesta de a li se da ordine, de a li se impune lucruri cu care poate ei nu sunt de acord.
Știu că se spune că armata te face bărbat, însă așa cum era cât timp a fost obligatorie cred că mai mult scădea stima de sine și încrederea în persoane”.
”Eu cred că aș vota pentru o variantă de mijloc, între armata clasică, arme de foc, lucruri periculoase care nu fac decât să întrețină un anumit apetit pentru violență – a se vedea situația din SUA, unde lumea este împărțită între a deține arme și știm cu toții câte victime fac acele arme în școli, pe stradă etc. -, dar sunt de acord și cu anumite programe opționale, în care tinerii pot intra, femei sau bărbați pentru a se pregăti fizic, pentru a fi mai rezistenți, pentru a învăța că-n societate trebuie respectate reguli, pentru a învăța cumva să devină responsabili.
Dar nu știu dacă se poate acest lucru fără a învăța să tragă cu pușca, pentru a învăța să respecte niște ierarhii militare, care pot avea păți bune, dar pot avea și… Am auzit cu toții de umilințele din armată, am auzit cu toții de comportamentul abuziv al unor ofițeri de pe vremuri. Nu știu dacă se făcea înainte o consiliere psihologică. În teorie, toată lumea era evaluată psihologic, practic, toată lumea era umilită și cine era sus, era călăul, iar cine era dedesubt, era victima”.
”Urăsc să contrazic două doamne extrem de drăguțe. Într-adevăr, armata era asociată și umilințelor, dar în formarea unui caracter, calea umilinței este absolut necesară. Întâi trebuie să înveți cine, ca să poți să înveți cum să reacționezi și să te comporți cu ceilalți”.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Se va face rotativa PSD-PNL în luna mai sau va fi amânată?