Președintele Klaus Iohannis cere „verificări la sânge” în cazul Șoșoacă. El spune că „autoritățile trebuie să își facă datoria cu vârf și îndesat” și cataloghează incidentul drept „absolut regretabil” și, până acum, „inimaginabil”.
„Este un incident absolut regretabil și trebuie să fim foarte clari. Sechestrarea de persoane se sancționează conform legii și în România. Nu vreau sa mă antepronunț. Absolut toate autoritățile trebuie să verifice cum s-a întâmplat și cum s-a intervenit”, a spus, joi, șeful statului.
Klaus Iohannis afirmă că vrea ca aceste verificări să fie făcute pentru a nu mai apărea astfel de incidente.
„Trebuie să își facă datoria cu vârf și îndesat, după care voi aștepta concluziile de rigoare. Este posibil să fi fost greșeli în abordare, dar nu mă pot exprima în aceste chestiuni. Solicit această verificare la sânge pentru a nu mai avea încă o dată un astfel de incident, absolut regretabil, și ca să fiu sincer, până acum, ar fi fost inimaginabil”, a conchis președintele României.
Președintele României a făcut declarațiile, joi, înainte de a participa la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care au loc la Bruxelles.
În 10 decembrie, la ora 16.02 secția 4 de poliție din Capitală a fost sesizată prin 112 de către o femeie cu privire că în cabinetul său de avocatură din București are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști.
La 16.06 primii polițiști au ajuns la fața locului și au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea primelor măsuri legale. Din primele verificări a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul fiind invocat acela că apelanta nu a mai dorit să realizeze un interviu care fusese inițial stabilit de comun acord cu jurnaliștii prezenți.
Ulterior tot din verificări a reieșit faptul că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta (Șoșoacă n.r) le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece până la sosirea polițiștilor.
Între jurnaliști și apelantă au avut loc mai multe discuții în contradictoriu, jurnalista a ieșit, fiind găsită în fața cabinetului”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
El a explicat că în momentul intervenției polițiștilor, soțul senatoarei, Silviu Șoșoacă, l-a împins și i-a pus mâna în gât unui polițișt și a lovit-o și pe jurnalistă.
De altfel, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 l-a pus pe acesta sub urmărire penală și control judiciar pentru ultraj. În continuarea evenimentelor, Drăgan a precizat că la 16:38, jurnaliștii din Italia s-au prezentat de bunăvoie cu un autoturism personal la secția de poliție pentru a depune o sesizare.
Șoșoacă i-a acuzat pe nedrept pe jurnaliștii italieni că i-ar fi furat lucruri și ar fi deținut substanțe interzise. Afirmațiile au fost demontate de poliție.
„La ora 17 au sosit și Diana, și Silvestru Șoșoacă și au depus o plânge penală împotriva jurnaliștilor, acuzând că i-au sustras documente și că ar avea droguri asupra lor. „Polițiștii aveau obligația și au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, în urma cărora nu au fost găsite bunurile sesizate ca fiind sustrase și nici substanțe interzise. Așadar, acuzațiile erau nefondate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
După ce Diana Șoșoacă a formulat plângere pentru violarea vieții private, violarea sediului personal și lovire sau alte violențe, jurnaliștii au decis să nu mai comunice decât în prezența unui reprezentant al secției consulare, care a și sosit la 18:55.
„Soţul apelantei l-ar fi împins şi l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de Poliţie şi, totodată, ar fi lovit-o şi pe jurnalista din Italia. Imediat după acest moment, după intervenţie, jurnaliştii ar fi ieşit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat”, a precizat Drăgan.
Ulterior, aceștia au anunțat că vor să facă plângere și să fie audiați, iar atașații consulari au cerut un traducător autorizat adus de ei, care a sosit la 21:30.
Poliția Română precizează că audierile primelor doi jurnaliști s-au încheiat la 22:40, dar aceștia au decis să o aștepte și pe jurnalistă, care a fost audiată în perioada 21:30-23:20. „La ora 23:25, cei trei jurnaliști și reprezentanții consulatului italian au părăsit sediul Secției 4 de Poliție.
Împotriva celor trei jurnaliști nu a fost dispusă nicio măsură preventivă și doar au fost informați privind posibilitatea depunerii unei plângeri și lămurirea aspectelor sesizate”, a purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.
Jurnalista Rai 1 Lucia Goracci a explicat într-un interviu pentru presa italiană ce s-a întâmplat în casa senatoarei Diana Şoşoacă. Ministrul de Externe italian a intervenit şi a cerut explicaţii din partea României pentru incident.
Ambasadorul Italiei în România, la solicitarea Ministerului de Externe italian, a cerut explicaţii Guvernului României cu privire la incidentul dintre Diana Şoşoacă şi Lucia Goracci.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a condamnat incidentul și susține că violența nu trebuie să fie tolerată, iar această situație trebuie clarificată de autorități.
„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor.
Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, se arată în mesajul transmis presei de Guvernul României.
„România îşi cere scuze pentru atacul serios asupra corespondentului Rai, Lucia Goracci, şi a colaboratorilor săi. Dacă Bucureşti este încă în Europa, astfel de incidente nu trebuie să mai aibă loc. Ne aşteptăm ca Guvernul italian şi Uniunea Europeană să ceară explicaţii Guvernului României asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a transmis Sindicatul Jurnaliştilor de la Rai, conform Il Giornale.