Președintele american Joe Biden a adormit luni pentru câteva zeci de secunde în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow. Biden s-a trezit când un consilier s-a apropiat de el pentru a-i spune ceva și și-a frecat apoi ochii în timp ce premierul Italiei a urcat pe scenă.
Oboseala pare să-l fi ajuns din urmă pe președintele SUA, în vârstă de 78 de ani, care a fost filmat în timp ”își odihnea ochii”, după cum descrie Daily Mail episodul în care Joe Biden apare în timp ce doarme pentru câteva secunde bune.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă că lumea trebuie să acționeze rapid pentru „a salva planeta” de impacturile catastrofice ale încălzirii climatice. „A venit timpul să spunem destul”, a spus Antonio Guterres în faţa liderilor veniți de pe toate continentele, printre care președintele S.U.A. Joe Biden sau al Franței, Emmanuel Macron. „Destul brutalizării biodiversităţii! Destul sinuciderii cu carbon! Destul tratării naturii ca pe o toaletă! Destul cu arderea, forarea şi extragerea tot mai în adâncime! Ne săpăm propriile morminte”, a mai spus el, potrivit Agerpres.
Și liderul britanic, Boris Johnson, a anunțat că vrea ca țările să ia câteva măsuri, printre care: eliminarea folosirii cărbunelui, a mașinilor pe benzină și oprirea defrișărilor. „Omenirea a tras mereu de timp în problema climei. Mai este un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei. Trebuie să acţionăm acum„, a spus prim-ministrul britanic Boris Johnson. El a avertizat asupra furiei „incontrolabile” pe care ar provoca-o un eşec al acestei COP26 la şase ani după Acordul de la Paris. „Copiii noştri, copiii încă nenăscuţi şi copiii lor (…), nu ne vor ierta dacă vom eşua”, a mai spus el.
Peste 120 de lideri sunt prezenți la Glasgow pentru summitul COP26 – unde își vor prezenta planurile pentru a reduce efectele încălzirii globale. Planul este de a menține limita de încălzire de + 1,5 grade C sau cel mult de +2 grade C, până în 2100, dar, în prezent mergem către +2,7 grade C – despre care ONU spune că ar duce la „catastrofă climatică„. Țările mici insulare avertizează și ele că se vor confrunta cu un impact „terifiant”.