VIDEO | Klaus Iohannis, de acord cu testele antidrog în școli. Psihologii și toxicologii au și alte propuneri de prevenție
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis militează pentru testele antidrog în școli. Șeful statului ar fi de acord ca elevii să fie testați preventiv, minorii cu acordul părinților. Psihologii și toxicologii sunt, în parte, de acord cu această măsură de prevenție, dar cu mențiunea ca și consumul sau posesia, în cantități rezonabile, de stupefiante în școli să fie dezincriminate.
În Parlament, se află un amendament al PSD la Legile Educației care prevede, nici mai mult, nici mai puțin, condiționarea accesului în școală de acceptul testelor inopinate antidrog.
“Trebuie să-i detectăm pe cei care nu înțeleg cu binețe”
“Este un fapt foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise. Este o variantă să se încerce introducerea de teste antidrog, sigur, cu acceptul părinţilor”, a spus preşedintele, la Spitalul Floreasca, după ce a vizitat răniţii din incendiul de la Crevedia.
“Nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Ceva trebuie găsit în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a mai spus şeful statului.
Cifrele sunt devastatoare
Într-adevăr, problema consumului de droguri, în special în rândul minorilor, este una de securitate sanitară națională. Autoritățile – Agenția Națională Antidrog, DIICOT, Poliție – recunosc creșterea semnificativă a consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor și, mai dramatic, scăderea vârstei debutului, înspre 12-13 ani.
Cifrele oficiale ar fi în jurul a 10% în cazul minorilor toxicomani, dar unii specialiști au declarat, exclusiv pentru Gândul, că procentul liceenilor, minori sau majori, care au consumat fie și o singură dată o substanță psihoactivă, au tras un fum sau au luat măcar o pastiluță, fie doar să se prostească, ar urca spre 90%.
Analiza apelor reziduale din școli ar fi mai eficientă
Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, este de acord cu screeningul toxicologic, dar, în exlusivitate pentru Gândul, susține că acesta trebuie susținut de o educație sanitară a copiilor încă din clasele primare și, mult mai eficient, analiza apelor reziduale în școli, astfel se poate estima cu oarecare acuratețe evoluția pe ansamblu a consumului de droguri în unitățile de învățământ. O soluție costisitoare, dar foarte eficientă pentru calibrarea programelor pentru ținerea sub control a acestui fenomen, susține specialistul.