Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 8 septembrie 2022, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul evenimentului de lansare a Raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.
„În această vară marcată de secetă și de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că, pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecințe semnificative pentru oameni.
Fie că vorbim despre efectele asupra sănătății publice și asupra biodiversității, fie că ne referim la afectarea producției agricole, la funcționarea sistemului energetic ori la reziliența sistemelor de transport naval și rutier, toate acestea sunt influențate de schimbările climatice și afectează, în final, întreaga societate.
De aceea, o prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei.
Recent, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte științifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore și afectează calitatea și durata vieții oamenilor.
Țara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere și partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea pe care o generăm.
Ca răspuns al nostru la schimbările climatice, avem nevoie așadar de o abordare integrată. Întreaga lume ̶ și România, evident ̶ caută soluții pentru a limita schimbările climatice și în acest sens apelează la oameni de știință și la experți.
Pentru a identifica aceste soluții, am constituit la nivelul Administrației Prezidențiale un grup de lucru care lansează astăzi, în dezbatere publică, Raportul „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”. Raportul identifică provocările majore la adresa României în contextul schimbărilor climatice și avansează o serie de soluții pentru a răspunde la acestea.
Dincolo de impactul sever al schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător și a societății umane, pe care putem lesne să îl observăm fiecare dintre noi din ce în ce mai des, există și pericolul unei tranziții dezordonate către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Pentru statele membre ale Uniunii Europene, tranziția climatică reprezintă angajamentul ferm pe care Uniunea și l-a asumat, de a deveni o economie și o societate neutre din punct de vedere climatic până în 2050, cu obiectivul intermediar de a reduce până în 2030 emisiile gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelurile înregistrate în 1990”, a spus Klaus Iohannis.