Kristof Ladislau, specialist în arta de a trăi bine a vorbit în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, despre secretele vinului, despre adevărurile și miturile legate de ”licoarea zeilor”. Ladislău explică în cadrul interviului de ce și bărbații pot să bea vinuri dulci, și de ce indiferent de vinul pe care îl bei, cea mai importantă este compania în care îl bei.
În cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene, difuzat duminică, au fost parcurse câteva adevăruri și mituri despre vin. Iată de secrete a dezvăluit Kristof Ladislau, despre cum se bea vinul corect:
”Sigur și vă spun de unde vine asta din zona de antiaging-resveratrol pe care o conține un vin. Sunt pasionat de de zona asta anti-aging, că mă apropii de o vârstă și vreau să mă simt tânăr, mai ales că fiica mea are 13 ani și vreau să o prind și la nuntă ș.a.m.d. vreau să-i văd și copiii-i trebuie să am grijă de mine și pot să vă recomand niște cărți foarte interesante. Life Stan se numește una dintre ele, care este scrisă de Debit Sinclar, care care e profesor la Harward University și acolo se atacă un pic acest subiect, de asta am adus în discuție Resveratrolul. Cantitatea de vin pe care trebuie să o beau, roșu, ca să am cantitatea bună, optimă de resferetrol în sânge este atât de mare încât cu siguranță a 2-a zi voi avea un hang over, dar este ok un pahar de vin, un par de vin roșu, două, maxim. Vorbim nu mai departe de sănătate, nu vorbim de partea de bucurie sunt sunt benefice. Sunt foarte mulți factori care influențează pozitiv și chiar și pentru cei care sunt vegetarieni o chestie foarte bună, pentru că este un produs rovegan.
Deci asta apreciez foarte mult la francezi. Sigur, dacă nu vorbești franceză e o problemă, sigur Franța e o țară frumoasă, foarte frumoasă. Câteodată te gândești de ce e populată, dar putem să învățăm foarte mult de la ei. Pentru că oamenii ăia știu să se bucure de viață. La ei la prânz ei se respectă, respectă prânzul, merg, mănâncă frumos, stau la masă, beau un pahar de vin, inclusiv dacă mănâncă o salată sau nu mănâncă cine știe ce, nu mănâncă undeva ascunși repede, cu telefonul în mână, hai să mai trimit un mail, m-a sunat șeful, trebuie să fac asta.
Din punctul meu de vedere, ei înțeleg ce este luxul. Noi nu, încă nu înțelegem ce-i luxul. Noi în lux vorbim de două lucruri 1 mai nou, 1 mai vechi. Pentru noi lux este mașina scumpă. Avea o mașină scumpă, înseamnă că înțelegem lux.Toată lumea ne vede cu acea mașină scumpă. Între timp au apărut și unele case. Între timp au apărut și unele case care merg în zona lux. Da, nu toate și nu foarte multe, dar între timp este și zona asta, în rest nu este lux. Pentru mine, luxul este, mă uit la francezi că dau. Vă dau exemplu de francezi pe care, cum v-am spus, sunt destul de naționaliști și dacă nu vorbești limba lor, sunt un pic aroganți, dar oamenii ăia chiar au cultură. Deci nu, pentru că ei au făcut ceva în mod special, ci au primit-o din generație în generație. Da, ei știu că la o masă beau un vin. Te uiți la el, vine cu o mașină, un Peugeot de 20 de ani, lovit stânga-dreapta, da, intră într-un restaurant scump.
Zici ok, cum își permite, te uiți cum e îmbrăcat, te uiți cum vorbește, atitudinea față de nu toți au, dar mulți o au. Da, cum te pui, se pune la masă, ce comandă, ce mănâncă, ce bea, în ce ordine. Da, dar nu contează cu ce mașină a venit. Mulți între timp nici măcar nu vin cu mașina lor. Ce mult mai simplu să vină cu un uber, cu un bold sau cu un taxi. Pentru că acum avem aceste posibilități. Intri la un om în casă? Pentru mine, luxul nu înseamnă că am un penthouse în fața center-parcului, sigur, am plătit 10-20-30 de milioane și trăiesc în lux. Nu. Mă uit să văd sigur, arată foarte bine, dar, dacă e în zona aia și și la banii respectivi, cum este amenajat?
Deschid frigiderul, mă uit să văd ce are în frigider. Ce mâncare are? Dacă are un frigider de vinuri, ce vinuri are? Asta înseamnă pentru mine lux. Să te bucuri, pentru tine, ăsta este luxul adevărat. Dacă te bucuri pentru alții e ok, ești influencer, ți-ai făcut instagram, te-ai dus, ai băut un par de șampanie o dată pe săptămână și n-ai înțeles nimic din el, dar ai postat cu șampanie și ai zis uite, am fost aici, am fost la eu știu, în St-Tropez, la Amour sau un sau undeva unde e foarte scump și mi-am făcut poze. Mamă, trăiesc în lux. Tu trăiești în lux în momentul în care l-ai înțeles și-l apreciezi și te bucuri pentru tine la fel cum vin acele șampanii cu artificii.
Eu când comand o șampanie undeva la un club, nu merg foarte des la club, dar mai ajung și eu din când în când sau mă duc la un restaurant pe plajă, ca în Mikonos sau în St-Tropez, niciodată nu vreau artificii pentru că eu vreau șampania pentru mine. Nu vreau să vadă de la celelalte mese ce beau. Cu siguranță vine și îmi pune flut în pahar și spun nu am comandat prosecco, am comandat șampanie. Ce pahare ai de șampanie sau ce pahare ai de vin? Și atunci ori mă duc cu el și-mi aleg eu paharul de vin care cred, sau las pe el și dacă nu e ok îi arăt pe masa cealaltă, uite, aș prefera să beau din parul respectiv, pentru că iar mă întorc la pahare, e foarte important. Am făcut un blind tasting foarte interesant, cu pahare diferite. Da, blind tasting înseamnă că nu știi ce bei, pe șampanie, în pahare diferite și am pus să-mi coteze care șampanie a fost mai bună. În general s-au mișcat în aceeași zonă. Adică ordinea dintre cele patru pahare a fost clar asta. Paharul ăsta a fost 1,2,3,4, și am întrebat acuma fă-mi diferența între 1 și 4. E așa mare diferență între șampania care a câștigat și șampania care care a ieșit pe ultimul loc? Da, e cu totul altceva. E mult mai scumpă, mult mai bună și după aia le-am dat jos și am arătat că au băut exact aceeași șampanie doar în pahare diferite”
„Nu, deci ani de zile n-am băut vin dulce, tot din cauza acestui mit până când am descoperit vinurile dulci adevărate adică vinurile dulci adevărate nu au zahăr în ele. Vinurile de desert sunt extraordinare în a face un paring cu desertul. Mă uit la procentul de zahăr în momentul în care fac paring-ul pentru că dacă am un desert foarte dulce, vinul trebuie să fie puțin o idee mai dulce decât vinul, mai dulce decât decât desertul sau foarte aproape, pentru că altfel eu dacă am un desert dulce, o greșeală pe care o face majoritatea oamenilor, ziua de naștere vine cu tortul. La tort șampanie ok, șampania cu tort it`s no goal. Nu există șampanie brut care să funcționeze cu niciun desert, inclusiv am încercat asta cu Dom Perignion chiar la Dom Perignon am fost, am fost de mai multe ori la masă și am încercat să facă un sorbet de ciocolată neagră cu foarte, foarte puțin zahăr, paring cu Dom Perignon rose mi se pare că era, nu mai știu, cred că era 2004, nu mai știu exact și a fost la limită. Nu a funcționat. Deci în momentul în care beau șampanie, îmi iau o șampanie de desert. Există șampanie. Foarte multe case au șampanie de desert. Încercați, nu trebuie să mă credeți. Beți o șampanie de desert, nu știu peste 20-20 și 25-30g de zahăr, beți o șampanie de desert cu desert și o să vedeți că aveți impresia că beți un brut. Este extraordinar. Întorcându-mă la vinuri de desert dulci, le iubesc. Sunt extraordinare, dar un pahar și un pahar nu înseamnă paharele de vin de desert sunt mai mici, 0, 50ml e ok, ca și un par de tărie. E vorba de armonizare a desertului cu vinul și merg extraordinar de bine.
Dar nu vinuri de desert obținute prin adaus de zahăr, ci vinuri de desert obținute prin eu știu. Cea mai cunoscută metodă este cândinu este atacat de ciuperca potrivit is Cinereea care face niște microperforații în pielița strugure-lui și acele strugure se stafidește în timp, este cules mai târziu. Trebuie să fie niște condiții ș.a.m.d. Datorită evaporării apei, procentul de zahăr este foarte, foarte mare în strugure. Și vinul este un vin de desert sau există icewine. Cea mai cunoscută țară pentru icefine este este Canada, care produc un vin care se culege. E o perioadă strictă de culegere. În ianuarie mi se pare între 7 și 14. Nu știu dacă exact poate să fie 10-18, nu știu exact, dar oricum este, trebuie să fie după primul îngheț și trebuie să fie în ianuarie, iar strugurel efectiv este stafidit și ăla este icewine. Și Germania produce icewine de calitate foarte bună. Deci vinul de desert este extraordinar în combinație cu desert”
”Orice are calorii îngrașă clar, dar vinul are calorii mai puține. Toată lumea crede că e foarte sănătos să bei un fresh de portocale, pentru că ai foarte multe vitamine, este extraordinar de bun. Un fresh de portocale are mult mai multe calorii decât un pahar de șampanie, mult mai multe. Vorbim de aceeași cantitate, are mult mai multe calorii și by the way fresh de portocale și ăsta este un mit, că este sănătos. Nu este deloc sănătos. Noi avem nevoie de fibre. În momentul în care facem fresh s-au dus fibrele. Deci nu beți trei portocale într-un pahar. Mâncați o portocală, e de 10 ori mai mai benefică pentru corp”
”În mod normal, aditivii chimici, singurii aditivi oficiali care se pot pune în vinuri sunt sulfiții. Este un trend foarte puternic pe biodinamice, pot să spun din cunoștințele mele, provine din Bordo și s-a dezvoltat foarte mult. Pentru mine nu este un criteriu de a califica calitatea unui vin, dacă este biodinamic sau nu. Sunt alte proprietăți care pentru mine sunt mai importante. Dar cu siguranță foarte multă lume vorbește de sulfit și am avut această discuție la multe evenimente. Eu beau vin de la țară pentru că știu că îl face bunicul de 30 de ani și nu pune nimic în el decât niște sufiți. Bunicul pune sulfiți cu mâna la liber, îi aruncă ca să nu facă acea floare. Credeți că îi cântărește cineva sau știe care-i cantitatea și toată lumea zice un vin foarte sănătos, câteodată poate să fie foarte toxic. Cantitatea de sulfiți care se pune într-un vin în mod normal este foarte mică. Cantitatea foarte mare de sulfiți este în fructele confiate. Intrați pe o tabelă, uitați-vă să vedeți care este nivelul de sulfiți în fructele confiate și într-un par de vin și probabil că atunci nu va mânca nimeni fructe confiate și va trece la vin. Deci sunt niște mituri. Nu ai voie să pui altceva în vin decât două lucruri. Știți care sunt cele mai importante lucruri pe care le pui în vin? Struguri și pasiune. That`s it”
”Este foarte important. Până la urmă vinul este o băutură socială. Stăm la masă de obicei când bem un vin. Poți să mai bei și un vin stând și citind o carte, dar vinul trebuie povestit. Cu cât este mai bun, cu atât ai mai mult de povestit despre el și nu trebuie să fii cunoscător. Nu trebuie să știi termeni de specialitate, nu trebuie să știi, ci pur și simplu să spui ce îți place. Mai ales femeile au papile gustative și mai ales retronazalul foarte dezvoltat și câteodată stăteam de vorbă și povesteau femei care nu vin din zona vinurilor, nu sunt sommelier și puneau nasul în pahar și îmi spuneau atât de multe arome exacte de fructe, de, de flori, de care se regăsesc în acel pahar. Deci nu trebuie să fii un specialist să vorbești de vin, dar contează foarte mult atmosfera (…) Câteodată îmi aduc aminte niște vinuri deosebite, îmi aduc aminte ce an, unde le-am băut și cu cine le-am băut și e foarte important cu cine bei și care a fost conținutul dialogului”
Urmăriți interviul integral: