Legea offshore a fost finalizată și va ajunge vineri în Parlament. Marcel Ciolacu: „Statul va câștiga 60%, OMV și Romgaz – 40%”
„Legea offshore” a fost finalizată, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a precizat că actul normativ va fi depusă vineri în Parlament. „Statul va câștiga 60%, OMV și Romgaz – 40%”, susține el.
„De la 9.00 dimineaţa până la 11.00, am stat împreună cu ministrul de Finanţe, secretarul general al Guvernului şi ministrul Energiei să finalizăm Legea offshore. Vom mai avea o întâlnire după ora 14.00. Mâine, sub semnătura mea, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a domnului preşedinte Kelemen Hunnor, va fi depusă la Parlament Legea offshore, astfel încât să ne încadrăm în perspectiva ca, cel târziu în 2027, din Marea Neagră să fie scoase primele gaze.
Sunt mai multe diferențe faţă de vechea lege. Avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate! Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz şi apoi se poate exporta surplusul. Am luat şi am discutat un pic şi de abordarea României împreună, în ceea ce priveşte consumul, cu Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat european în acest moment în fața agresiunii lui Putin asupra statelor independente. De departe, toată Europa trebuie să ajute Republica Moldova. Există mai multe praguri de impozitare. Cert este că statul român va câștiga 60%. Companiile de stat – OMV și RomGaz – au 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este și această abordare pe onshore de mare adâncime”, a spus Marcel Ciolacu, citat de DC News.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Nu avem o dependență față de gazul rusesc. În momentul acesta, suntem acoperiți”
Marcel Ciolacu, lider PSD și președinte al Camerei Deputaților, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Cei doi au abordat și subiectul războiului din Ucraina, ajuns în cea de-a 48-a zi. Interlocutorul lui Marius Tucă a explicat faptul că nu poate permite, dincolo de tragedia războiului, ca măsurile luate împotriva unor companii rusești cu capital în România să-i afecteze în primul rând pe muncitorii români, rămași fără locuri de muncă.
Liderul PSD a punctat că partea plină a paharului este faptul că România nu este dependentă de gazul rusesc. În plus, Marcel Ciolacu a explicat de ce vede viitorul hub logistic de reconstrucție a Ucrainei pe teritoriul României și al Poloniei.
M. Ciolacu: „Ce fac, iau măsuri împotriva propriului popor?”
„Eu am înțeles că anumiți oligarhi au venit, au investit în România. Am înțeles că ei nu trebuie să aibă accesul la banii de la acea companie, pe o perioadă cât sunt deciziile luate în acest sens. Nu poți pe viață. Și Putin ca orice dictator va sfârși. Nu pot să las muncitorii fără capital de lucru, fără salarii. Nimeni nu a făcut acest lucru nici în Germania. Ce fac, iau măsuri împotriva propriului popor?
„Nu avem o dependență față de gazul rusesc. Este unul din lucrurile cele mai bune care ni se puteau întâmpla. În momentul acesta, suntem acoperiți. Părerea mea că România va trebui, împreună cu Comisia Europeană, dar și cu partenerul strategic, cu Statele Unite, să înceapă să creioneze viitorul hub logistic de reconstrucție a Ucrainei să fie pe teritoriul României. Așa și este corect. Atât în România, cât și în Polonia. Sunt țările cele mai afectate, suntem cel mai aproape de conflict. Și România mai are o datorie majoră să aibă grijă în aceste momente de Republica Moldova.”