Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit, joi, la Digi24 despre scandalul cu liderul USR, Cătălin Drulă, pe tema achiziţiei de maşini de poliţie marca BMW. Oficialul a afirmat că întregul proces de achiziţie a autospecialelor de Poliţie a fost unul corect, „cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”.
„Mi s-a părut normal, văzând aceste dispute publice pe seama acestei achiziții, să trimit Corpul de Control să verifice cum s-a realizat această achiziţie. Concluziile pe scurt le-am prezentat, legate de necesitatea achiziţiei, care este una reală şi evidentă, legată de faptul că toată documentaţia tehnică a fost întocmită şi agreată de Ministerul Transporturilor, de Ministerul Afacerilor Interne, respectiv a avut girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.
Întregul proces de achiziție publică s-a derulat de IGPR, autoritatea contractantă, cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, având toate avizele instituţiilor abilitate. În consecinţă, vorbim de o licitaţie corectă”, a declarat Lucian Bode.
Lucian Bode l-a criticat pe fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, pentru faptul că a semnat un document fără să ştie că şi anexa este parte integrantă din acesta, fiind vorba despre contractul de achiziţie a autospecialelor de Poliţie, marca BMW.
„În 2017-2018 s-au făcut procedurile pentru a găsi finanţare pentru acest proiect foarte important pentru Poliţia Română. În 2020 se aprobă indicatorii tehnico-economici în Guvern, pe seama specificaţiilor tehnice realizate de Poliţia Română. În mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de domnul Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanţare pentru acest proiect.
Proiectul este unul amplu, care cuprinde pe lângă cele 300 de autospeciale pentru Poliţie, 4.000 de tablete pentru poliţişti, aparate radar, conţine etilometre, drougtest. În mai 2021, Ministerul Transporturilor aprobă cererea de finanţare, însoțită de proiectul tehnic, realizat de Poliţia Română. În iulie 2021, Ministerul Transporturilor şi Poliţia Română semnează contractul de finanţare, care, la Articolul 23, pentru că am văzut că se spune în spaţiul public că a semnat contractul şi aici e o ipocrizie.
Astăzi şi-a adus aminte că a semnat contractul de finanţare – se precizează că următoarele documente sunt anexe la prezentul contract şi constituie parte integrantă a contractului de finanţare, având aceeaşi formă juridică. Nu poţi să spui, ca ministru al Transporturilor, că ai semnat contractul de finanţare, dar nu ţi-ai pus semnătura pe anexe, pentru că anexa la care facem referire este parte integrantă a programului de finanţare și are aceeași forță juridică”, a afirmat Lucian Bode.
Ministrul de Interne a precizat că este un lucru grav faptul că fostul ministru al Transporturilor nu ştie că a semnat, arătându-se deranjat de faptul că „ a ieşit poliţia lui Bode să mintă pentru el şi pentru Iohannis”.
„Ministerul Transporturilor a făcut un lucru bun că a finanțat acest proiect. Eu nu acuz faptul că finanțează – Ministerul Transportului a finanțat în 2021, aprobat cererea de finanțare și a semnat acest contract. Eu acuz ipocrizia, spunând că tu nu ai ştiut despre aceste demersuri. Este şi mai grav să fii ministru al Transporturilor, să îţi pui semnătura pe un contract de finanţare şi să nu ştii că anexa este parte integrantă din contract, este foarte grav.
Ce m-a deranjat cel mai mult e că a făcut acele afirmaţii, că a ieşit poliţia lui Bode să mintă pentru el şi pentru Iohannis. Poliţia Română a întocmit catetul de sarcini pornind de la specificaţiile proiectului tehnic, care este parte integrantă a acestui contract”, a precizat Lucian Bode.
Lucian Bode a declarat că 83% din parcul auto este autohton, iar „nevoia de înnoire a parcului auto este una reală”.
„Ne acuză că Poliția Română a trecut intenționat în specificațiile tehnice cutie automată 8+1 trepte. Păi dacă în proiectul tehnic scrie 8+1, puteam eu să pun 7+1? E o cerință a polițiștilor, în baza analizei pe care au realizat-o, uitându-se la nevoile instituționale, pentru că 83% din parcul auto, în cele 14.000 de autospeciale pe care le are Poliția Română în dotare, astăzi, sunt de producție autohtonă.
Am achiziționat, în 2020, 4.700 de Dacia Logan. Am fost acuzați că de ce nu luăm mașini de viteză pentru a putea prinde hoții. Acum, când Poliția Română face această achiziție, vin și ne spun de ce nu luăm mașini autohtone. 83% din parcul auto este autohton, am luat şi alte mărci, nu doar din Germania.
Recent, am achiziţionat autospeciale Ford pentru Poliţia de Frontieră. Sunt mai multe categorii, mai multe mărci, pe care structurile ministerul Afacerilor Interne le-a achiziționat în ultimii ani, dar nevoia de înnoire a parcului auto este una reală”, a menționat Lucian Bode.
Lucian Bode l-a acuzat, joi, în timpul unei conferințe de presă, pe liderul USR, Cătălin Drulă, de dezinformare, afirmând că „plin de tupeu, acuză o conspirație, dar el însuși a semnat documente”.