Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat duminică la aniversarea a 15 ani de la înființarea filialei bucureștene a SMURD.
Cu această ocazie, el a vorbit despre importanța acestei instituții, dar și despre eforturile constante depuse pentru dezvoltarea SMURD.
De asemenea, el a precizat că numărul de cazuri la care intervin salvatorii SMURD a crescut cu 650% față de valorile de acum 15 ani.
„În urmă cu 15 ani, Bucureştiul, capitala României, beneficia pentru prima dată de existenţa SMURD. Serviciul Mobil de Urgenţă de Reanimare şi Descarcerare este o structură a Ministerului Afacerilor Interne vitală în actuala arhitectură a statului român şi o structură care prin oamenii săi, prin misiunile desfăşurate şi prin eficienţa dovedită a schimbat radical în bine intervenţiile în situaţiile de urgenţă medicale”, a afirmat Lucian Bode.
Ministrul a apreciat că structura a devenit „indispensabilă în sistemul naţional de urgenţă”.
„Dacă la începutul anilor ’90 salvatorii bucureşteni acţionau cu o autospecială de descarcerare primită prin donaţie, iată că astăzi, din meritul tuturor celor implicaţi de-a lungul timpului, în dezvoltarea acestui sistem, printr-o absorbţie impresionantă de fonduri europene nerambursabile, parcul auto al pompierilor salvatori se poate lăuda cu autospeciale de intervenţie specifice mai multor tipuri de situaţii de urgenţă, dintre cele mai dificile”, a mai afirmat ministrul.
Lucian Bode a mai spus că echipajele SMURD București au realizat peste un milion de intervenții în situații de urgență de la înființare și până în prezent și a ținut să le adreseze un mesaj și salvatorilor.
„Dragi salvatori, prin intervenţiile dumneavoastră aţi salvat mii de vieţi. În cei 15 ani de existenţă, echipajele SMURD Bucureşti au participat, aşa cum s-a spus aici, la peste un milion de intervenţii în situaţii de urgenţă. Dacă în anul de debut al SMURD Bucureşti, 2008, echipajele acţionau la un număr de aproximativ 17.500 de intervenţii, în situaţii de urgenţă, anul trecut au realizat peste 113.000 de intervenţii ca urmare a apelurilor de urgenţă efectuate de cetăţeni. Vorbim de o creştere de 650% de la debut până în prezent”, a mai spus el.
Ministrul a apreciat că „nimic din toate acestea nu am fi putut realiza fără o pregătire continuă, specializată, adaptată cerinţelor şi provocărilor actuale”.
„Fie că vorbm despre pompieri, paramedici, medici, asistenţi, piloţi, voluntari, toţi aceşti oameni pregătişi pentru salvarea de vieţi au fost instruiţi pentru a persorma şi a se adapta în situaţii limită. (…) Pentru a performa, baza logistică de pregătire este un element esenţial în creşterea capacităţii de răspuns în sporirea efieicnţei intervenţiilor. Pregătirea continuă este cheia pentru a ne face să vă apreciem munca şi dăruirea. Existenţa poligoanelor de pregătire este mai mult decât necesară. Acestea sunt laboratoarele în care vă perfecţionaţi tehnicile, vă testaţi capacităţile echipamentelor pe care le aveţi în dotare şi vă pregătiţi pentru cele mai negre scenarii cu speranţa că ele nu se vor întâmpla niciodată”, a mai declarat Bode.