Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Lucian Heiuș, despre recomandarea privind plata cu cardul: „Eu fac asta de foarte mulți ani și atunci ştiu foarte clar că suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată”

VIDEO | Lucian Heiuș, despre recomandarea privind plata cu cardul: „Eu fac asta de foarte mulți ani și atunci ştiu foarte clar că suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată”

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a afirmat, miercuri, la Digi24, că ar fi recomandat ca românii să folosească cardul bancar la cumpărături, astfel încât sumele de bani să fie fiscalizate și fie emise bonuri de casă. De asemenea, șeful ANAF a precizat că își dorește ca serviciul online de Spaţiu Privat Virtual să fie dezvoltat într-o aplicație pe telefon, prin care ANAF-ul să poată comunica mai ușor cu contribuabilul.

Întrebat de ce unii comercianţi nu emit bonuri de casă, Lucian Heiuş le-a recomandat românilor să folosească cardul bancar atunci când achită cumpărăturile.

„În mod normal, legea prevede foarte clar, (n.r – comerciantul) trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulţi nu cer acest bon. Eu recomand – şi eu asta fac de foarte mulţi ani – plătesc cu cardul şi atunci ştiu foarte clar că, în momentul în care am plătit cu cardul, suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş.

Președintele ANAF a precizat că își doreşte ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF şi că o mare parte din cele existente sunt deja logate la servere.

„Avem, la ora actuală, 598.000 de case de marcat, care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem, încet-încet, să logăm cam toate casele de marcat. Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie informatică, care să ne permită să navigăm în toate aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau este un lucru continuu, aşa cum ar fi normal. Tot timpul intră cineva, i se taie un bon sau nu se taie două ore și, la un moment dat, vezi că se taie o sumă mai mare și atunci știi că este o problemă și te duci să vezi ce se întâmplă acolo. Sunt mulți pe care ANAF-ul îi face în direcția digitalizării. Ca să obții informațiile rapid, să poți să ai niște informații corecte, să faci o analiză de risc, trebuie să fii informatizat”, a afirmat Lucian Heiuş.

Întrebat dacă profesorii care dau meditații ar urma să fie anunțați printr-un SMS că trebuie să își plătească taxele, Lucian Heiuș a precizat că transformarea serviciului de Spațiu Privat Virtual într-o aplicație pe telefon ar facilita comunicarea dintre ANAF și contribuabili.

„Este un proiect de digitalizare. Spațiul Privat Virtual – vrem să ajungem cu el astfel încât printr-o simplă aplicație de telefon să ai acces în acest SPV. Vreau ca prin Spațiul Privat Virtual să comunicăm, noi, ANAF-ul, foarte mult cu contribuabilul, prin care să îi putem transmite chiar o informație de genul. Dacă cumva obții venituri din această activitate, trebuie să fii autorizat, să îți faci un PFA, sau un SRL, dacă e nevoie, să tai chitanță, să înregistrezi veniturile. Încercăm să avem un dialog cu contribuabilul și nu poți să îl ai decât printr-un sistem informatic”, a precizat Lucian Heiuş.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și