VIDEO | Lucian Heiuș: „Încerc cât mai puțin să direcționez controalele spre microîntreprinderi, pentru că nu acolo este marea evaziune fiscală. Lupta mea cea mai mare este de creștere a conformării voluntare la declarare și plată”
This browser does not support the video element.
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a afirmat, vineri, la B1 TV, că există mai multe structuri de control în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și că nu își poate irosii resursele urmărind întreprinderile mici. Oficialul a precizat că, în acest moment, lupta sa cea mai mare este de a crește conformarea voluntară a contribuabilor la declarare și la plată, pentru a fi evitată evaziunea fiscală.
Lucian Heiuș a declarat că marea evaziune fiscală nu este la microîntreprinderi și că o parte a Inspecției Fiscale trebuie îndreptată spre marii contribuabili.
„Eu am spus că nu pot să îmi irosesc resursele ANAF alergând după micii comercianți și că trebuie să ne îndreptăm o parte a Inspecției Fiscale spre marii contribuabili – și aia facem în continuare, există mai multe structuri de control în cadrul ANAF. Există inspecția fizică la persoane juridice, cu care să merg la marile companii, la societățile mijlocii, și eu încerc cât mai puțin să direcționez aceste controale spre întreprinderile mici, spre microîntreprinderi, pentru că nu acolo este marea evaziune fiscală”, a declarat șeful ANAF.
Președintele ANAF a afirmat că Antifrauda va fi văzută foarte frecvent pe litoral în acest sezon estival, însă o bună parte din personal va fi direcționată și la controlul averilor.
„Există acea structură care se numește Antifraudă, care face acele controale inopinate, și am și declarat că, începând cu 1 iulie, o să vedeți Antifrauda foarte frecventă pe litoral, unde începe sezonul estival și unde avem multe informații că, din păcate, restaurante, baruri, cluburi nu întotdeauna eliberează bonul fiscal pentru cei care merg să consume acolo. Avem și controlul la persoane fizice, în care voi direcționa o bună parte din personalul care este disponibil la acest gen de control, spre controlul acesta al averilor, să îl numim”, a precizat Lucian Heiuș.
Lucian Heiuș a vorbit și despre modalitatea prin care putem evita irosirea TVA-ului neplătit la buget, în contextul în care în România există o mare problemă în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor.
„Tot ANAF-ul are și o altă parte, alte divizii, care se ocupă de executarea silită, de colectarea taxelor și impozitelor restante și care ne ocupăm de recuperarea acestor bani, care sunt declarați și nu sunt achitați. Dar lupta mea cea mai mare este de creștere a conformării voluntare la declarare și la plată. Să înțeleagă cei care au fost obișnuiți ani la rând să facă evaziune fiscală, să încerce să eludeze plata impozitelor și taxelor, că nu pot să mai facă acest lucru. Aceste acțiuni pe care eu le fac pe controale la mari contribuabili, pe controale cu Antifrauda, în locurile cu risc ridicat de evaziune – scopul final, de fapt, este de creștere a conformării voluntare, de a înțelege toți contribuabilii că nu se mai poate în ritmul în care au fost învățați să funcționeze până acum și că trebuie să își achite contribuțiile”, a afirmat Lucian Heiuș.
Cu toate acestea, șeful ANAF a precizat că în țara noastră există un grad de conformare la declarare de 95% și la plată, de 87%, iar cei care nu respectă regulile sunt în minoritate.