Victor Rebengiuc a vorbit despre piesa „Regele moare” de Eugen Ionesco, unde interpretează rolul regelui Berenger. Maestrul recunoaște că a început să se gândească la moarte, odată ce a împlinit vârsta de 80 de ani.
Victor Rebengiuc se declarată „foarte optimist”, deși „așteaptă sfârșitul, ultima cortină”.
„Regele Berenger, m-am întâlnit cu el într-un moment foarte interesant al vieții mele. Am trecut un hop. Am împlinit 80 de ani și acum sunt încă de mult intrat în acest hop, dar împlinind 80 de ani am început să mă gândesc la sfârșit. Nu mă gândisem până atunci deloc. Mi s-a părut că nu aveam de ce să mă gândesc, mă simțeam bine, munceam, trăiam, mă bucuram, mă întristam, dar după 80 de ani am început să mă gândesc la sfârșit, la moarte, și încetul cu încetul mi-am dat seama că n-am de ce să mă tem. Moartea este sfârșitul vieții și viața trebuie să aibă un sfârșit. Rolul acesta a venit exact în momentul în care începusem să mă lămuresc că nu trebuie să ne fie frică, trebuie să ne gândim foarte bine la viața pe care o mai avem de trăit, să o trăim și să plecăm dincolo cu fruntea sus, fericiți că am avut ocazia să trăim și să facem tot ce am putut face mai bun din noi”, a declarat Victor Rebengiuc, potrivit b1.ro.
„După aceea au venit și alte probleme, pentru că în 2019 am avut eu probleme grave de sănătate cu coloana, am două operații pe coloană, și m-am refăcut foarte greu. Încă nu m-am refăcut de tot, dar nu se mai poate pentru că coloana mea e prea mult modificată. Am probleme, dureri mari, siguranță nu prea există în echilibru, merg greu, dar asta e… mi-am spus că aș putea să reiau rolul acesta, să jucăm spectacolul și îl joc. Pentru că, în fond, vorbesc despre un om care este la sfârșitul vieții, care are toate belelele care vin odată cu sfârșitul vieții, boli și alte lucruri. Sunt foarte optimist și aștept sfârșitul, aștept ultima cortină, o să vină. Ce nu îmi place e că mă cam doare și n-aș fi vrut să vină cu durere, mi-ar fi plăcut să fie fără durere, să fie în liniște așa, te culci și nu te mai scoli, dar ne mai sculăm de câteva ori și gata”, a adăugat Victor Rebengiuc.
Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933, la București și, dincolo de cariera fabuloasă de actor, este un cunoscut activist al societății civile.
Din 1957, Rebengiuc a fost membru al Teatrului Bulandra, jucând în peste 200 de roluri pe această scenă.
A devenit o figură majoră după rolul din „Pădurea Spâzuraților” în regia lui Liviu Ciulei.
În 1986, Rebengiuc a jucat antologic în „Moromeții” lui Stere Gulea.
Cariera lui Rebengiuc este exhaustivă și cuprinde roluri în „Tănase Scatiu”, „Dreptate în lanțuri”, „Faleze de nisip”, „Omul Zilei” (regia Dan Pița), „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanța”, „Prea Târziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki și Flo”, „Tertium non datur” (regia Lucian Pintilie). Pe scenă Rebengiuc a jucat în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții. Fost soț al actriței Anca Verești, este căsătorit cu actrița Mariana Mihuț, colega sa de la Bulandra.
Victor Rebengiuc s-a numărat printre revoluționarii care au intrat în clădirea TVR, în timpul revoluției din decembrie 1989.
În 2011 a fost al doilea actor după maestrul Florin Piersic, care a primit o stea pe „Aleea Stelelor” din Capitală, scrie ro.wikipedia.org.