În primele 11 luni din 2021, s-au construit mai multe locuințe, dar a scăzut ritmul în construcțiile inginerești – investiții în infrastructură și industrie – și la clădirile de birouri. Pandemia a modificat structura cererii, în sensul în care multe locuri de muncă s-au mutat în on-line, iar unii salariați preferă încă să lucreze din confortul căminului, situație care se vede și în domeniul construcțiilor, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 15-21 ianuarie 2022.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021, faţă de perioada similară a anului 2020, ca serie brută cu 1,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,9%.
Construcțiile reprezintă una dintre ramurile care au avut contribuții majore la creșterea economiei din ultimii ani. Tocmai de aceea eram obișnuiți cu ritmuri mari de creștere în acest sector și ni se pare straniu să vedem scăderi, chiar dacă ușoare, în construcții.
Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut, per total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi mari s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-23,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,5%). În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,6%.
Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 11,5%, respectiv cu 8,1%, iar clădirile rezidenţiale au crescut cu 29,6%.
Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/indici_constr11r21.pdf