Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că anul 2022 este unul sărac în ceea ce privește realizările PNRR. Oficialul a mai precizat și că au fost cheltuiți doar jumătate din cei 24 miliarde de euro, bani prevăzuţi a fi absorbiţi de România din programe europene.
Marcel Boloș a precizat că în trimestrului doi al acestui an sunt în discuție nu mai puțin de 58 de apeluri de proiecte.
”Acest an să știți că este un an sărac și îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru și să fiu foarte direct, pentru că este sărac din punct de vedere al realizărilor concrete pe care poți să pui degetul și să spui că acest lucru s-a născut din implementarea PNRR-ul. Sper că anii viitori să fie anii care ne vor aduce mai multă lumină din acest punct de vedere. Este un an de muncă, în care numai la nivelul trimestrului doi sunt în discuție 58 de apeluri de proiecte, în valoare de 12,4 miliarde euro, ceea ce este o situație fără precedent pe care România o are”, a declarat Marcel Boloş.
Întrebat, de asemenea, care este gradul de absorbţie al fondurilor europene, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că doar jumătate din bani au fost cheltuiţi, etapa urmând să se încheie la 31 decembrie 2023.
”Din păcate şi aici suntem într-o situaţie destul de critică, nu mă feresc să spun acest lucru, pentru că avem două bugete, pe politica de coeziune pe care trebuie să le gestionăm, avem o perioadă de programare, 2014 – 2020 care încă nu este încheiată. Ea se va încheia pe 31 decembrie 2023 şi din păcate cifrele vorbesc. 24 de miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro. Mai sunt 12 miliarde de euro, e o sumă imensă pentru ceea ce înseamnă investiţiile României şi pe care de acum înainte va trebui să găsim modalităţile prin care nu pierdem această sumă”, a declarat Marcel Boloş.
Marcel Boloș a mai afirmat și că este regretabil faptul că România se află în această situaţie, în contextul în care banii ar fi trebuit folosiți în proiectele pentru dezvoltarea țării.
”Este regretabil pentru că suntem în această situaţie. Noi aceşti bani ne aşteptăm să îi vedem în proiectele de autostrăzi, în proiectele de apă, canalizare, în proiectele de deşeuri, deci să avem baza de dezvoltare sănătoasă a ţării româneşti, iar noi ca alternative acum trebuie să găsim apeluri de proiecte, pe eficienţă energetică, pe granturi pe care le dăm pentru investiţii. Eu nu spun că nu sunt bune, dar dezvoltarea sănătoasă, pe termen lung, începe de la bază, nu prin aceste măsuri”, a declarat Boloş.
De asemenea, ministrul a precizat că România are și 30,4 miliarde euro pe care trebuie să îi gestioneze în perioada de proclamare 2021-2027.