Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vorbit, marți, la Digi24, despre posibilitatea ca magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret să fie înlocuită în PNRR cu alte proiecte feroviare. Oficialul este de părere că primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, „n-are curajul necesar pentru ca astfel de proiecte să fie preluate de către Primărie și să poată să fie implementate”.
„Marcel Boloș: Domnul ministru Grindeanu a propus ca proiectul să fie înlocuit cu un proiect pe infrastructura feroviară. Jalonul acesta, care este pentru linia de metrou, este un jalon care are două proiecte la bază: proiectul de metrou din București, precum și proiectul de metrou din Cluj-Napoca.
Aici este secretul descentralizării implementării acestor categorii de proiecte, pentru că autoritățile locale care sunt harnice, pot să aibă acces la aceste tipuri de infrastructuri, care conduc la o dezvoltare accelerată și o altă perspectivă de dezvoltare pe termen lung.
Anca Suciu: Asta înseamnă că Nicușor Dan nu e harnic și nu reușește să atragă această finanțare?
Marcel Boloș: Poate că n-are curajul necesar pentru ca astfel de proiecte să fie preluate de către Primărie și să poată să fie implementate. Dar de ce nu ne uităm la Primăria Sectorului 5, care a preluat o stație de metrou și o implementează? De ce nu încurajăm și susținem competiția în acest domeniu?
Dacă rămân proiecte doar cu un singur beneficiar și acesta este metroul, iată că ajungem în astfel de situații care sunt neplăcute și să nu uităm, pe de altă parte, că infrastructura de transport are peste 21 de miliarde de euro, provenind atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din politica de coeziune.
Anca Suciu: Sunt curioasă de ce m-ați îndrumat cu discuția înspre primarul Capitalei și nu metroul, de ce nu la Ministerul Transporturilor.
Marcel Boloș: Dacă există o problemă de capacitate de implementare, soluția pe care am găsit-o, atât pentru proiectele de infrastructură, la nivel de drum express sau drumuri naționale sau variante ocolitoare sau legătura cu autostrăzile, această soluție de descentralizare și trimitere a implementării proiectelor către primării este alternativă.
Anca Suciu: Ce se întâmplă cu această linie de metrou, nu se mai construiește în București, nu mai există finanțare?
Marcel Boloș: Eu cred că se va găsi o soluție, pentru că discutăm de infrastructura de metrou a Capitalei, care e mai mult decât o nevoie urgentă, dacă vreți, având în vedere aglomerarea aceasta din trafic. Soluția trebuie să vină din partea ministerului Transporturilor, pentru că, probabil, după ce au sesizat că există acolo această problemă, dumnealor au venit cu propunerea de a reloca banii spre infrastructura feroviară.
Dar vrea să subliniez că există și alternativa aceasta a implementării proiectelor de către primării, cum este Primăria Clujului, Primăria Sectorului 5 și aici depinde și cum se implică autoritățile locale în astfel de probleme, care, până la urmă, sunt de interes la nivel local.
Anca Suciu: Ce variante ar fi pentru metroul bucureștean, ca linie de finanțare?
Marcel Boloș: Rămâne politica de coeziune, care are termenul de implementare până în 31 decembrie 2029 și, în 2013 personal, am introdus metroul la finanțare al Capitalei, în Programul Operațional Sectorial Transport, deci practic, cu alte cuvinte, este o sursă de finanțare.”