VIDEO Marcel Boloș: Suntem la începutul drumului în ceea ce priveşte implementarea PNRR. Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată
This browser does not support the video element.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că România se află la începutul drumului în privinţa implementării PNRR. Declarația oficialului are loc după ce Comisia Europeană a dat undă verde mai multor măsuri propuse de România pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență şi a schemelor de ajutor de stat așteptate de IMM-uri.
Marcel Boloș a afirmat că statul român se află în etapa în care lansează apeluri de proiecte și că va mai dura până când PNRR va putea fi implementat.
”Suntem, într-un fel la începutul drumului, mai ales în ceea ce priveşte implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru că, într-adevăr, deşi aşteptăm să depunem cererea de rambursare numărul unu a banilor de la Comisia Europeană, totuşi suntem în etapa în care operaţionalizăm structurile PNRR, suntem în etapa în care lansăm ghiduri ale solicitantului pentru trimestrul al II-lea, fiind în discuţie un număr destul de mare de ghiduri ale solicitantului, apeluri de proiecte”, a declarat Marcel Boloş.
Totdată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că partea cea mai complexă a PNRR sunt proiectele de infrastructură.
”Desigur, partea cea mai complicată şi mai complexă a Planului Național de Redresare și Reziliență rămân proiectele de infrastructură, pentru care trebuie să avem o pregătire serioasă, pentru că riscul de blocare în implementare este unul imens şi ştim din experienţa pe care am avut-o de fiecare dată că aceste categorii de proiecte de infrastructură prezintă aceste riscuri, iar noi trebuie să le manageriem în mod corespunzător”, a declarat Marcel Boloş.
De asemenea, Boloş a adăugat că prima cerere de plată, în valoare de 2,9 miliarde de euro, trebuie depusă cât mai curând. Din această sumă totală, peste 2 miliarde de euro sunt bani nerambursabili.
”Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată, însă suntem condiționați de trei mari lucruri. Pe de-o parte, trebuie să ne validăm cu Comisia Europeană acele restanţe pe care le avem de la sfârşitul anului trecut, dar aş putea să spun că este o sarcină pe care Guvernul României a îndeplinit-o, dar pentru care validarea finală vine din partea Comisiei Europene”, a declarat Marcel Boloş.
În perioada 10-12 mai 2022, delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloş, a purtat la Bruxelles discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Întâlnirea a avut loc cu scopul validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate.