Premierul Marcel Ciolacu l-a primit miercuri, pe trimisul special al președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice, John Kerry. Acesta va participa la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări defășurat la București – un format diplomatic susținut de SUA și care reunește mai multe state din estul și centrul Europei.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA. Întâlnirea dintre cei doi oficiali este menită să demonstreaze preocuparea României pentru problemele legate de schimbările climatice și confirmă angajamentul României de a contribui la eforturile globale de combatere a încălzirii globale (European Green Deal).
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent. Ele au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și pot provoca daune ireversibile ecosistemelor și vieții pe Pământ. Tocmai de aceea, este esențial ca statele să coopereze și să găsească soluții comune pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a proteja planeta noastră.
Prin întâlnirea cu John Kerry, premierul Marcel Ciolacu subliniază angajamentul României în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice. În discuțiile purtate, s-au abordat diverse aspecte legate de politica climatică, precum reducerea emisiilor de carbon, dezvoltarea energiei regenerabile, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, dar și despre efectele războiului din Ucraina.
Este foarte importantă prezența dvs. la Inițiativa celor Trei Mări, mai ales în afară de faptul că România și Statele Unite, sunt parteneri strategici în ceea ce privește securitatea, sunt un context a unei crizei care nu atinge numai România și țările care au granițele cu Ucraina în urma războiului totalul incorect în partea Federației Ruse, a transmis premierul Marcel Ciolacu la începutul întălnirii cu John Kerry.
Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și John Kerry este un semnal puternic că România este hotărâtă să acționeze în lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin colaborarea cu partenerii internaționali și prin adoptarea unor politici publice eficiente, România poate juca un rol semnificativ în reducerea impactului negativ al activităților umane asupra mediului înconjurător și în protejarea planetei pentru generațiile viitoare.
Jhon Kerry a fost prezent și la o întălnire organizată la Universitatea Politehnica din București. Aici oficalul SUA a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare, selectate în urma unei competiții, respectiv parteneri din Slovacia, Polonia și Cehia care vor face parte din Proiectul Phoenix și vor primi sprijin pentru studii de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.
Statele Unite ale Amercii (SUA) și-au manifestat sprijinul deschis în ceea ce privește construcția mini-reactoarelor de la Doicești, Dâmbovița.
SUA rămân partener de încredere pentru România! Mai mult chiar, parteneriatul strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR, pe care l-am demarat ca ministru al Energiei, cu susținerea președintelui Klaus Iohannis și a premierului PNL Nicolae Ciucă, se consolidează pe zi ce trece, a declarat Virgil Popescu, fost ministru al Enrgiei.
Recent, John Kerry a vorbit despre efectele schimbărilor climatice la Summitul african pentru climă, desfășurat în urmă cu puțin timp: „Din 1988, Statele Unite și alte țări au făcut pași uriași pentru a răspunde acestei realități. Mama Natură nu alege între emisiile unei țări și cele ale altei. Ceea ce o afectează pe Mama Natură sunt emisiile totale care intră în atmosferă”.
Kerry a fost al 68-lea secretar de stat al SUA, în timpul mandatului președintelui Barack Obama, avându-l ca adjunct pe actualul secretar de stat american, Anthony Blinken.
CITIȚI ȘI: