VIDEO | Marcel Ciolacu dă asigurări că vom închide anul cu un „deficit sub 5%”/ „Sunt total nemulțumit” de conducerea vămilor și ANAF-ului
This browser does not support the video element.
În condițiile în care România are asumat în PNRR o țintă de deficit de 4,4% pentru anul 2023, premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că „nu vom închide anul cu un deficit mai mare de 5%”. În schimb, Ciolacu se declară „total nemulțumit” de digitalizarea vămilor și ANAF.
Premierul României spune că vom închide anul 2023 cu un deficit de sub 5%.
Cifra de deficit va fi în primul rând cu minimum mai puțin de 0,5% față de deficitul care o să închidem anul acesta și va fi sub 5% (…) Repet, vom închide cu un deficit sub 5%, a spus luni dimineața, premierul Marcel Ciolacu.
Totuși, liderul social-democraților se declară „total nemulțumit” de gradul de colectare a TVA-ului de către ANAF, dar și în ce privește digitalizarea agenției din subordinea ministerului de Finanțe, adică a colegului de coaliție, Marcel Boloș.
Premierul a precizat că în perioada următoare va veni cu „unele modificări”, cel mai probabil cu un nou memorandum în ce privește o mai bună eficientizare a ANAF-ului.
În perioada următoare o să venim cu anumite modificări, poate vor fi și modificări legislative pentru eficiență. Sunt total nemulțumit. Activitatea în această zonă în acest moment, nu neapărat de conduceri sau de funcționari, ci de alte principii. Eu văd cu totul și cu totul altă funcționarea…. mai ales că vedeți că ne apropiem totuși să reușim să intrăm în Schengen, a spus Ciolacu.
Potrivit unui comunicat al ANAF din 8 decembrie, se arată că în luna noiembrie 2023 s-au efectuat aproximativ 4.000 acțiuni de control fiscal, fiind aplicate decizii de impunere în valoare de 446 milioane lei. De asemenea, alte peste 3.800 de controale antifraudă au fost efectuate de agenții fiscali, după cum urmează:
➢ 3.948 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei;
➢ 3.816 controale antifraudă, fiind estimate implicații fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 32.494.783.
Pilonul II de pensii, supărarea lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de zvonurile apărute public în ultima perioadă în media, referitoare la naționalizarea pilonului 2 de pensii, zvonuri venite din tabăra liberală, asta după ce Marcel Boloș declara vineri că „nu va amâna creşterea contribuției la pilonul II de pensii”. (detalii AICI)
Premierul punctează faptul că creșterile prevăzute la pilonul II sunt jalon în PNRR, și nu poate să nu îndeplinească acest jalon, pentru că Comisia ar opri robinetul de fonduri către țara noastră, spune Ciolacu.
„De asta eu sunt câteodată supărat și cineva dorește întotdeauna să creeze niște știri false. Dacă eu nu aș mări pilonul doi, cum și-a asumat statul român prin jalon și și-a asumat această coaliție. Când dl. prim-ministru era Nicolae Ciucă, ne-am asumat această creștere. Era jalon prins în PNRR…. Dacă eu nu îndeplinesc acest jalon, atunci Comisia vine și-mi oprește acești bani. Vă rog eu frumos, vorbiți cu cei care scriu, nu cu mine”, a adăugat șeful de la Palatul Victoria.
Atât Marcel Ciolacu, cât și Marcel Boloș spun că există bani pentru cele două majorări de pensii prevăzute în 2024, prima la 1 ianuarie odată cu indexarea de 13,8% cu rata inflației și a doua, la 1 septembrie, odată cu recalcularea celor 5 milioane de pensii. (detalii AICI)
Tot luni, de la Palatul Parlamentului, Boloș a precizat că se înăspresc pedepsele pentru evazioniști și a punctat că de la 1 ianuarie va intra în vigoare factura electronică, ceea ce va ajuta statul român să colecteze mai mult TVA.
CITIȚI ȘI: