Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie o reformă şi a afirmat că va duce această reformă „până la capăt”.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă noile propuneri la legea pensiilor speciale ar trebui să nu se aplice pentru pensiile care sunt în plată, aşa cum susţin anumite persoane, Ciolacu a spus: „În această poziţie înseamnă că nu mai vorbim de o reformă, iar eu îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt”.
El a adăugat că este posibil ca amendamentele depuse la pensiile speciale să fie modificate în Parlament.
Deputaţii din Comisia pentru muncă au început, marţi, dezbaterile asupra proiectului privind pensiile speciale, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, precizând că, în termen de maxim 10 zile, ministerele vor trimite punctele de vedere privind modificările propuse la proiect, tot atunci fiind aşteptată şi opinia Comisiei Europene.
Ciolacu a declarat luni că a depus la Camera Deputaţilor amendamente la legea pensiilor speciale, iar ţinta acestor soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice.
„Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop #eliminarea unor #abuzuri și #inechități care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt!
Ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul #contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională.
Totodată, ne asigură că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din #PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea.”, a scris Marcel Ciolacu luni pe pagina sa de Facebook.
Ciucă a explicat, la rândul său, modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.
Liderul PNL a adăugat că printre modificări se număr corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani.
„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public.
Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi”, scrie premierul pe pagina sa de Facebook.