Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Marcel Ciolacu despre prioritățile mandatului său: „Reforme. România nu va putea merge mai departe fără reforme”

VIDEO | Marcel Ciolacu despre prioritățile mandatului său: „Reforme. România nu va putea merge mai departe fără reforme”

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre prioritățile mandatului său  în cadrul unui interviu la Antena 3. Întrebat care este principalul obiectiv „în cel mai important an” din ultimii 30 de ani, liderul PSD a răspuns că acesta este, într-adevăr, „un moment de cotitură” pentru România și că, în acest context, reformele sunt vitale. 

„România nu va putea merge mai departe fără reforme. România fără reforme nu va avea acces la OECD. Este momentul de cotitură al României. Trebuiesc reforme în sistemul bugetar, este evident. Toată lumea spune: Domnule, ce te-a apucat când ai an electoral? Fiindcă nu nu-și mai permite România (n.r. să aștepte). România trebuie să implementeze toate reformele din PNRR cu adevărat, nu gândite după mintea unora. De aceea există negociere și unde eu n-am nicio problemă să mă duc să negociez direct cu un alt funcționar de la Bruxelles.

Am înțeles că-s primul prim-ministru care a făcut acest lucru. N-am nici cea mai mică problemă să explic (n.r. la Bruxelles) cum sunt românii în realitate, ce pot accepta românii și ce nu pot accepta românii, care-s nedreptățile pe care l-au avut românii pe timpul comunismului și pe care nu le mai acceptă în acest moment. Și să știți că există acest dialog. Există echipe tehnice la MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), la finanțe, specialiști și oameni pe care comisia îi acceptă ca și negociatori, ca și parteneri de dialog”, a explicat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Întrebat dacă există riscul să „nu se dea pensiile”, premierul a răspuns că „nu nu există așa ceva.  Nu există această variantă” Ciolacu a reiterat că în 2024 se vor mări pensiile de două ori – prin recalculare și prin indexare cu 13,8%, „care e indexare pe contribuție”.

Reamintim că Legea pensiilor a trecut de Guvern, pe 9 noiembrie, la finalul unei zile tensionate, cu ping-pong declarativ între PSD și PNL, o ședință amânată de două ori și suspendată timp de o oră. „Mărul discordiei” a fost disputa în Coaliție cu privire la  impactul bugetar al noii legi a pensiilor. PNL nu a fost de acord cu cifrele venite de la Ministerul Muncii și a cerut să se prezinte sursa de finanțate pentru majorările preconizate în anul 2024, iar ministrul Muncii a venit cu foaia pe care scria care va fi impactul, defalcat, pe ani. În cele din urmă, proiectul a trecut de Executiv, iar legea intră în Parlament, în procedură de urgență. PSD își dorește adoptarea legii până pe 20 noiembrie.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și