Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Marcel Ciolacu, despre renegocierea PNRR: Au fost săptămâni și luni întregi de discuții ca să reușim să scoatem acel 9,4% impus în PNRR

VIDEO | Marcel Ciolacu, despre renegocierea PNRR: Au fost săptămâni și luni întregi de discuții ca să reușim să scoatem acel 9,4% impus în PNRR

Aflat împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în inspecție pe Autostrada Moldovei (A7), premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre renegocierea PNRR, după ce Comisia Europeană a aprobat marți modificarea pentru România a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primului-ministru, discuțiile cu experții Comisiei Europene au durat luni întregi, timp în care s-au purtat negocieri intense între Guvern și instituțiile UE, unele purtate chiar de Marcel Ciolacu.

Au fost săptămâni şi luni întregi de discuţii între miniştri, echipele tehnice, eu personal, ca să reuşim să scoatem acest 9,4 impus în PNRR, a spus premierul României.

Potrivit acestuia, cei 9,4% cuprinși în PNRR privind plățile pensiilor, au fost eliminați odată cu renegocierea Planului de către țara noastră, aspect oficializat marți de Comisia Europeană. Marcel Ciolacu nu a mai vrut să-și amintească și de foștii guvernanți care au cuprins acest procent în PNRR, ca o săgeată directă la Cristian Ghinea și Florin Cîțu.

„Am finalizat negocierea PNRR cu Comisia Europeană şi am scos cei 9,4 care limitau creşterile pensiilor din România până în anul 2070. Nu mai are rost să spun cine a făcut această grozăvie”, a afirmat premierul la Buzău.

Comisia Europeană a aprobat noul PNRR

Marți, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul revizuit al României, care include și capitolul REPowerEU. Ciolacu declara ieri că „s-a bătut” să treacă legea pensiilor prin Parlament pentru a „înlătura inechitățile și a garanta că veniturile pensionarilor vor crește și în viitor”. (detalii AICI)

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții, a transmis Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând cu trei procente mai mult, până la 44,1% din fondurile disponibile, pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.

Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%, a precizat MIPE.

CITIȚI ȘI:

Mircea Fechet: Am toată încrederea că echipa noastră care se află la OCDE va înregistra un succes cel puțin la fel ca cel de luna trecută de la EPOC

Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?