După vizita de la Kiev, premierul României a discutat cu jurnaliștii în contextul în care CCR a dat un aviz de constituționalitate pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, atacat la Curte de USR și Forța Dreptei. Aici, Marcel Ciolacu nu a ezitat să îi arunce o „săgeată” fostului premier Florin Cîțu, pe care l-a acuzat că a adus deficitul de la 2,7% la 9,2%.
După două zile de „foc” ale premierului în Israel și Kiev, pe repede înainte, Marcel Ciolacu a anunțat ședință de guvern pentru vineri. Executivul urmează să discute normele de aplicare ale Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare, pe care premierul și-a asumat răspunderea în Parlament.
În acest context, premierul a fost întrebat despre gaura existentă la bugetul de stat, iar premierul a reamintit perioada cabinetului condus de liberalul Florin Cîțu, pe care l-a făcut vinovat că a dus deficitul României la 9,2% de la 2,7%, dar și datoria externă de la 37% la 50%.
Îmi place foarte mult această întrebare a dumneavoastră. Când domnul Cîțu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2% n-am văzut pe nimeni să i-a vreo sticlă de benzină să-și dea foc în vreo piață sau la vreo televiziune, că a distrus această țară, făcând un deficit mai mare cu 100 de miliarde de lei. Mai mult, n-am văzut pe nimeni că și-a dat foc când a dus datoria externă de la 37% la 50%, asta însemnând încă 100 de milioane de lei. A venit un prim-ministru cu adevărat, de la ciuma roșie, de la PSD și în trei luni de zile este un dezastru că nu închidem deficitul cum și l-a asumat, un ipocrit și un accident al României în funcția de prim-ministru, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a dat asigurări că România este stabilă din punct de vedere economic și a amintit recentele întrevederi avute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care s-a văzut cu vicepreședintele Comisie, Valdis Dombrovskis, dar și cu reprezentanții ECOFIN. Premierul speră să închidem 2023 cu un deficit cuprins între 5,5% și 5,7%.
„De la 4,4, sperăm să închidem cu 5,5/ 5,7. Deodată a devenit o problemă extraordinară. România este stabilă economic. Am avut discuţii, ministrul de Finanţe a avut ieri întâlnire cu comisarul european Dombrovskis şi la ECOFIN şi a discutat să avem deja un nou acord să închidem cei 3 la sută din anul 2025. Suntem un stat stabil economic. Nu vorbim nici de găuri, nici de nimic. La rectificare ne vom asuma, posibil, încă nu avem toate cifrele şi nu avem încasările la un sfârşit de trimestru. Să aşteptăm încasările la sfârşit de trimestru şi vom vedea dacă ne încadrăm sau nu în 4,4 sau vom face o nouă ţintă de deficit asumat prin rectificarea bugetară. Dar deja discutăm la Comisie. Găurile sunt în capul accidentului istoriei României care a îndatorat ţara cu 200 miliarde de lei”, a precizat Ciolacu.
Ministrul Adrian Câciu, a fost invitat la Gândul unde a vorbit despre intenția Executivului de a veni cu o rectificare bugetară. Acesta a precizat pe 17 octombrie că rectificarea nu are cum să fie una pozitivă, având în vedere încasările de la bugetul de stat. (detalii AICI)
România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență o țintă de deficit de 4,4%, iar premierul Marcel Ciolacu a transmis deja Comisiei că România nu poate îndeplini această țintă din pricina efortului de război făcut de țara noastră pentru vecinii ucraineni.
CITIȚI ȘI: