Coaliția de guvernare s-a reunit marți de la ora 16:00, la Palatul Victoria. Este a doua reuniune în care liderii PSD și PNL discută legea bugetului pentru 2024, după ce premierul Marcel Ciolacu i-a trasat sarcini clare șefului de la finanțe. Marcel Boloș trebuie să facă rost de bani pentru majorările de pensii de anul viitor.
Două majorări a pensiilor prevede noua lege, trecută ieri de Camera Deputaților (cameră decizională) cu 199 voturi pentru, 39 contra și 17 abțineri. Prima creștere de 13,8% vine de la 1 ianuarie, odată cu indexarea cu rata inflației, urmată de o a doua la 1 septembrie 2024, după recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii.
În acest context, coaliția PSD-PNL caută banii necesari pentru anul 2024, în condițiile în care țara noastră și-a asumat o țintă de deficit pentru anul viitor în jurul valorii de 4,5%. Astfel, legea bugetului pe 2024 reprezintă tema principală a discuțiilor din interiorul coaliției.
Potrivit unui memorandum adoptat de Guvern pe 2 noiembrie, atunci când s-au stabilit prioritățile Executivului în construcția noii legi a bugetului pe 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se situează pe primul loc cu un număr de 108 proiecte de investiții publice semnificative aflate în diferite stadii de implementare, având o valoare actualizată totală de 251.591.859 mii lei și un rest de finanțat până la finalizare de 180.356.985 mii lei. (detalii AICI)
Lista include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative care au valoare total actualizată de aproximativ 320 de miliarde lei.
Pe lângă banii necesari derulării investiților din infrastructura de transport a României, Marcel Boloș trebuie să facă calculele astfel încât să acopere și costurile estimate cu cele două majorări de pensii.
Marcel Boloș declara pe 28 octombrie că unele dintre ipotezele care s-au luat în calcul la construcția bugetului în 2023, nu s-au și validat pe parcursul anului. De aceea, guvernanții analizează în ședința de astăzi mai multe opțiuni în ce privește prioritățile legii bugetului pe anul 2024.
„Cu privire la planificarea veniturilor bugetare, trebuie să ținem cont că ipotezele care s-au luat în calcul, la bugetul pe anul 2023, nu au fost cele care s-au și validat pe parcursul anului 2023. Dacă luăm în calcul numai rata inflației și modul în care s-a luat în calcul ca ipoteză evoluția acesteia, dintr-un trend crescător, am ajuns, spre fericirea noastră, într-un trend descrescător și, sigur, aici veniturile le-ați menționat foarte bine, acelea pe care le avem nerealizate, de 21 de miliarde de lei, care creează o greutate pentru bugetul de stat și pentru celelalte bugete”, a spus ministrul Finanțelor pe 28 octombrie.
CITIȚI ȘI:
Marcel Ciolacu: Scăpăm de coșmarul introdus cu cinism în PNRR de USR/ Decizia se aprobă în ECOFIN