Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Marcel Ciolacu, la conferința privind reconstrucția Ucrainei: Relaţiile româno-ucrainene vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic

VIDEO | Marcel Ciolacu, la conferința privind reconstrucția Ucrainei: Relaţiile româno-ucrainene vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, în cadrul conferinţei „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României” organizată la Sinaia, că „relaţiile dintre România şi Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic”.

Organizată de New Strategy Center, conferința privind reconstrucția Ucrainei are ca scop dezbaterea multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și rolul strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context.

În mesajul premierului Marcel Ciolacu, acesta a subliniat că relațiile româno-ucrainene vor ajunge la nivelul unui „veritabil parteneriat strategic”, parteneriat ce ar urma să fie axat pe înființarea unui centru logistic la noi în țară.

Relaţiile dintre România şi Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic. O componentă esenţială a parteneriatului va fi centrul logistic pe care îl vom organiza pe teritoriul României, pentru reconstrucţia şi asistenţa Ucrainei, a spus Ciolacu într-un mesaj video.

Primul-ministru a subliniat faptul că Kiev-ul se confruntă cu o „invazie ilegală și neprovocată a Rusiei”, care reprezintă o amenințare directă la adresa securității flancului estic al NATO.

Avem în faţa noastră o provocare majoră, dată de invazia ilegală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina. Este o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii în zona Mării Negre, cu efecte negative resimţite global, când vorbim de securitatea alimentară în ţările cele mai vulnerabile sau de securitatea energetică, a adăugat premierul României.

Marcel Ciolacu: Atacurile din Ucraina confirmă frustrarea Rusiei

Șeful Executivului de la București a subliniat faptul că România susține și va continua să susțină efortul de război al țării vecine și și-a exprimat disponibilitatea ca țara noastră să ofere sprijinul necesar post-război, în ce privește reconstrucția Ucrainei devastată de bombardamentele rusești.

Credem în victoria Ucrainei și susținem integrarea europeană, a spus premierul.

„Atacurile necontenite ale forţelor ruse în Ucraina confirmă, de fapt, frustrarea Rusiei în faţa solidarităţii Europei, a comunităţii euroatlantice şi, în general, a democraţiilor din toată lumea pentru Ucraina (…) Subliniez că România acţionează şi va continua să fie promotorul măsurilor concertate ale comunităţii euroatlantice pentru rezistenţa Ucrainei şi reconstrucţia acestei ţări, în cadrul procesului de integrare europeană. Europa nu-şi poate permite ca Ucraina să piardă. Noi credem în victoria Ucrainei, fiind conştienţi că este nevoie de mai mult ajutor şi efort din partea partenerilor internaţionali”, a precizat prim-ministrul României.

Marcel Ciolacu a punctat și discuțiile purtate cu șeful diplomației și apărării americane, atunci când a fost la Washington. Potrivit acestuia, partea română a convenit cu aliații SUA să ofere sprijin multisectorial atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova.

„Am convenit cu aliaţii americani să ne coordonăm astfel încât proiectele de infrastructură de transport şi energie să susţină efortul de rezistenţă al Ucrainei. România a implementat măsuri complexe încă de la începutul conflictului. Ca urmare a eforturilor noastre, mai mult de jumătate din totalul produselor agricole ucrainene exportate prin intermediul culoarelor de solidaritate ale Uniunii Europene au fost transferate prin România. Avem planificate investiţii importante pentru creşterea capacităţii de transport a României, astfel încât Ucraina să beneficieze de cele mai bune conexiuni la piaţa europeană şi cea internaţională. Aceste culoare sunt utilizate atât pentru exporturile de cereale, cât şi pentru furnizarea de asistenţă Ucrainei”, a adăugat Ciolacu.

Conferința de la Sinaia reunește oficiali din Ucraina, din România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme.

Procesul de reconstrucție a Ucrainei reprezintă cel mai amplu proiect de reconstrucție de la Al Doilea Război Mondial, depășind ca magnitudine planul Marshall sau proiectele similare din Irak și Afganistan.

Procesul de reconstrucție a început deja, chiar dacă războiul continuă, fiind așteptat să se desfășoare în paralel cu ostilitățile. Reconstrucția trebuie văzută și din perspectiva modernizării Ucrainei, această țară încercând să diminueze decalajul de dezvoltare cu Occidentul odată cu procesul de reconstrucție, precizează organizatorul.

La eveniment va participa și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, de la ora 19:00.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Cu ce s-a ales Volodimir Zelenski în urma întâlnirii cu Joe Biden / Avertismentul președintelui SUA pentru republicanii din Congres

Planul Comisiei Europene, pentru a îl „îndulci” pe Viktor Orban privind ajutorul UE pentru Kiev / Fonduri de 10 miliarde pregătite pentru Ungaria

Citește și