Furnizorii de energie electrică vor încasa de la stat, timp de cinci luni, sume uriașe, care reprezintă diferența între prețul plafonat pe care îl plătesc consumatorii în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 – de la 0,71 lei/ kWh la 1,3, 1,4 sau 1,5 lei/ kWh -, în vreme ce populația va trebui să plătească, de la 1 aprilie 2022, un preț dublu pentru electricitate, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 27 noiembrie – 3 decembrie 2021.
Electrica Furnizare, Enel, E.ON. și CEZ au anunțat, toate în aceeași zi, scumpiri majore pentru consumatorii de electricitate aflați în regim de serviciu universal.
Pentru clienții Electrica, în zona Muntenia Nord este o creștere de 80% a prețului final, în Transilvania Sud este o creștere de 82% a prețului final, iar în Transilvania Nord este o creștere de 84% a prețului final, cu toate taxele și tarifele incluse.
Pentru clienții Enel, în regiunea Muntenia Sud este o creștere de 80% a prețului final, în Banat, o majorare de 70% a prețului final, iar în Dobrogea este o creștere de 69% a prețului final, incluzând toate componentele din factură.
Clienții de serviciu universal ai E.On au parte de o creștere a prețului final de 58%, iar cei ai CEZ, de o majorare a prețului final de 85%. Aceste noi prețuri sunt valabile de la 1 ianuarie 2022, pe o perioadă de șase luni.