Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Mărturia unei femei care are nepotul internat în Spitalul Târgu Cărbunești: ”M-au sunat să îmi spună că s-a întâmplat ceva. Este imprevizibil, la cât de mult se folosește oxigenul acum”

VIDEO | Mărturia unei femei care are nepotul internat în Spitalul Târgu Cărbunești: ”M-au sunat să îmi spună că s-a întâmplat ceva. Este imprevizibil, la cât de mult se folosește oxigenul acum”

Stația de oxigen de la Secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești a cedat, vineri dimineață, fiind activat planul roșu de intervenție. Tei pacienți și-au pierdut viața în urma acestei defecțiuni, doi în Spitalul din Târgu Cărbunești și al treilea după transferul la o altă unitate sanitară.

O femeie care are nepotul internat în Spitalul din Târgu Cărbunești – acesta neavând o formă gravă COVID, dar primind oxigen – a declarat că a primit un telefon, vineri dimineața, fiind anunțată că ”s-a întâmplat ceva”. Ulterior, a aflat că a fost o defecțiune la instalația de oxigen.

”E nepotul meu (n.red. – internat în spital), nu este într-o stare foarte gravă, dar are susținere de oxigen, o formă ușoară. Am primit un telefon că, în jurul orei 6.00-7.00, s-a întâmplat ceva și am înțeles că este vorba despre o avarie, fiind foarte solicitată instalația de oxigen. S-a remediat. Dar vreau atât să spun: la Spitalul Târgu Cărbunești, de la medici la manager, toți și-au dat interesul. Eu am avut trei cazuri și toată lumea a fost extraordinară”, a declarat femeia.

”Și eu sunt disperată, de asta am venit să stau aici”

Femeia mai spune că totul este imprevizibil, în astfel de situații, cu atât mai mult cu cât instalația de oxigen este suprasolicitată. În ultimă instanță, este vorba despre aparate care, oricând, se pot defecta.

”Un microb nenorocit, un virus”, declară femeia îngrijorată, referindu-se COVID-19 și dându-l ca exemplu chiar pe nepotul său, doborât de infecție deși are 30 de ani și 100 de kilograme, nefiind nici fumător sau consumator de alcool.

Situația medicală este complicată, iar faptul că mor pacienți este dureros, mărturisește femeia.

”Este imprevizibil. La cât de mult se folosește oxigenul, nu știe nimeni, da? Sunt aparate, sunt folosite în funcție de gravitatea (n.red. – stării) pacientului, e posibil orice. Nepotul meu are 30 de ani. Am discutat cu el, nu s-a speriat, l-am susținut. Este un microb nenorocit, este un virus care… Nu știi… Băiatul are 30 de ani, are 100 de kilograme, nu fumează, nu bea. Și uite că te dărâmă. N-a simțit mare lucru (n.red. – după ce a rămas fără aparatul de oxigen) pentru că nu are o saturație foarte scăzută. Dar este la debutul bolii, sigur că sunt modificări, nu știe nimeni. (…) Nu cunosc, nu am cunoștințe medicale, dar citesc și pot să mai spun și eu. Păcat, e dureros (n.red. – fiindcă au murit pacienți), dar și eu sunt disperată, de asta am venit să stau aici, voi sta toată ziua. Dar ce să facem? Sigur că cei care sunt într-o stare gravă…”, a mai spus femeia.

”Pe băiatul meu nu îl mută, eu am insistat foarte mult să îl aduc la Târgu Cărbunești, pentru că sunt condițiile extraordinare. De la poartă și până la manager, vorbim despre interesul pe care și-l dau medicii și asistentele. Eu aici am găsit cea mai mare înțelegere…”

”Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani”

Potrivit managerului Spitalului din Târgu Cărbunești, Constantin Târziu, la instalația de oxigen s-au făcut verificări acum două luni de zile, „în momentul în care am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic”.

Managerul a mai declarat că, vineri dimineață, în timpul controlului zilnic efectuat în secţia ATI, un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a observat o concentraţie mai mare a oxigenului.

”În secţiile ATI se fac controale de către pompieri din trei în trei ore şi, la un moment dat, unul dintre aceştia a spus că i se pare o concentraţie mai mare a oxigenului. Nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcţiune şi poate că pacienţii, din cauza agitaţiei, nu ţin toţi masca la gură şi se pierde mult din cantitatea de oxigen. Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani”, a declarat Constantin Târziu (mai multe detalii AICI).

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și