VIDEO | Mașinile ucigașe ale Kremlinului (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
În războiul din Ucraina, rușii au scos la înaintare artileria grea. În bătălia de la Lugansk au folosit maşini de sprijinire a tancurilor de tip „Terminator”, mașinile ucigașe ale Kremlinului. Netestate încă în luptă, blindatele sunt folosite pentru prima dată în Ucraina.
Până acum, au fost menajate, dar comandanţii ruşi au fost nevoiţi să le arunce în luptă din cauza pierderilor grele suferite, după ce ucrainenii au folosit, printre altele, letalele rachete americane Javelin care au ajuns adevărate exterminatoare de blindate.
Drept urmare, Terminator are ca sarcină să înfrunte armamentul antitanc occidental. Recent, o coloană de maşini de luptă „Terminator” a fost filmată în timp ce trecea printr-o localitate din Ucraina.
Potrivit defenceromania.ro, prezenţa acestor vehicule blindate de luptă a fost semnalată pentru prima dată în Ucraina în data de 15 mai, în jurul localității Severodonețk. Chiar dacă „Terminator” este conceput în principiu ca un vehicul de suport pentru diviziile de tancuri, poate fi folosit și ca vehicul principal de asalt.
În prezent, în raionul localității Severodonețk operează unitățile grupării rusești „O”, care au ajuns la periferia orașului și se deplasează spre interior. Baza grupării este formată din unități ale Regiunii Militare Centru.
Astfel, mașinile de luptă Terminator au fost aduse din Urali pentru testarea în bătălii urbane, chiar în scopul pentru care au fost create.
În principiu, ca tactică, atunci când este utilizat în teren urban, fiecare tanc principal de luptă este desfăşurat cu două blindate „Terminator”.
Acest lucru rezultă din complexitatea luptei şi din necesitatea unei platforme anti-personal versatilă care să poată angaja mai multe ţinte simultan şi la diferite niveluri de înălţime.
Astfel, luptele urbane sunt mult mai puţin stresante pentru echipajul tancului principal de luptă care se poate concentra asupra obiectivului principal: lovirea țintelor.
Ce este „Terminator”?
„Terminator”, numit și Boyevaya Mashina Podderzhki Tankov-72 (BMPT-72), este un aparat de luptă construit pe șasiul modelului de tanc T-72. A fost proiectat pe baza experienţei de luptă dobândite în timpul războiului sovieto-afgan, dar şi al primului război cecen.
Mai multe prototipuri ale unui vehicul de luptă de sprijin pentru tancuri au fost create înainte de proiectarea actualului blindat, iar varianta 199 „Ramka” a fost cea care mai târziu a fost desemnată să intre în fabricaţie.
Producătorul oficial al „Terminatorului” este Uralvagonzavod și a fost prezentat prima dată publicului în cadrul unei expoziţii militare din 2013, după care, în anul 2018 a fost prezentat de Ziua Victoriei.
Ministerul rus al Apărării a comandat în cele din urmă blindate „Terminator”, în august 2017, iar livrările primelor vehicule s-au realizat la începutul anului 2018.
În serviciul activ, acestea au intrat abia în anul 2020, iar la 1 decembrie 2021 a devenit operativă prima companie de „Terminator” din Forţele Armate ale Federaţiei Ruse cu doar nouă vehicule de luptă.
Unitatea a fost introdusă într-unul dintre regimentele de tancuri ale diviziei din Districtul Militar Central. A doua companie, ar urma să fie operaționalizată în vara anului 2022.
Potrivit lui Andrey Sigarev, colonel în armata rusă şi comandant adjunct al Diviziei 90 de Tancuri, Terminator poate lovi cinci ţinte în acelaşi timp, spre deosebire de un tanc normal care poate lovi o singură ţintă pe rând.
În primul rând, mașinăria este dotată cu un sistem de rachete hipersonice Ataka, capabile să lovească ținte aflate la 6 kilometri.
Racheta Ataka a intrat în funcțiune în anii ’90 și a fost menționată pentru prima dată în documentele rusești în anul 1992.
Gama și precizia rachetei Ataka au fost îmbunătățite, iar utilizarea acesteia variază în funcție de versiune, deoarece modelul de bază poate fi folosit ca armă antitanc, modelul F ca armă antiinfanterie și modelul „O” ca armă antiaeriană, cu limitarea totuși, ca focosul de fragmentare este capabil să lovească ținte doar de la o viteză mică.
Racheta Ataka folosită este ghidată de comandă radio și are un focos HEAT în tandem pentru a depăși protecția dinamică a blindajului tancurilor inamice.
Pe de altă parte, din dotările Terminatorului mai fac parte două puști automate 2A42, cu calibrul de 30 de milimetri, pentru forțele de infanterie și elicoptere, două lansatoare de grenade și un pistol-mitralieră Kalashnikov.
Kalashnikov este cea mai populară pușcă de asalt din lume, are costuri mici, se întreține ușor și este optimă pentru un război de gherilă.
Ea a fost creată în 1947 de Mihail Kalașnikov și a fost folosită în timpul Războiului Rece, ca armă standard a armatelor statelor din Blocul Estic și ale țărilor aliate cu acesta.
„Este, practic, imposibil să supraviețuiești sub focul aprig al vehiculului”, au susținut inginerii ruşi de la UralVagonZavod, cei care au proiectat maşina de luptă.
Potrivit acestora, „Terminator” este proiectat pentru a-și proteja echipajul de cinci membri de radiații în urma unei explozii nucleare. Totodată, vehiculul poate funcționa în orice condiții climatice, pe orice teren.
„Terminator” este special conceput pentru războiul urban, de gherilă, acesta fiind şi motivul pentru care acest vehicul a fost adus în Ucraina.
De ce se numește „Terminator”
Vehiculul și-a primit această poreclă pentru că tancul BMPT poate elimina cinci ținte deodată, așa cum susțin rușii. Însă până acum a fost prezentat doar la paradele militare.
Totodată, „Terminatorul” are o greutate de 47 de tone, este blindat și înarmat cu mitraliere, lansatoare de grenade și rachete antitanc, lucru care îi face pe inamici să stea la distanță.
Există, de asemenea, mai mulți senzori, prin intermediul cărora țintele pot fi vizate cu precizie. BMPT are 1.000 CP și are o autonomie de 550 de kilometri.
Oficial, Rusia deține 20 de astfel de vehicule, însă nu se știe câte dintre acestea au ajuns în Ucraina. Deși producția în masă a mașinăriilor „Terminator” a fost planificată, acest plan a eșuat. Experții militari consideră că vehiculul nu este încă total operațional, iar scopul său principal este să demonstreze puterea Rusiei și să insufle teamă inamicilor.