Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Memorandumul pentru Educație, la Guvern. Nicolae Ciucă: Înțelegem foarte bine că în ultimii 30 de ani s-au acumulat neajunsuri

VIDEO | Memorandumul pentru Educație, la Guvern. Nicolae Ciucă: Înțelegem foarte bine că în ultimii 30 de ani s-au acumulat neajunsuri

Cabinetul Ciucă are pe agenda ședinței de joi, 8 iunie, adoptarea Memorandumului privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, pe fondul protestelor din ultima perioadă a cadrelor didactice.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la debutul ședinței, că educația este o prioritate a coaliției. „Înțelegem foarte bine că în ultimii 30 de ani s-au acumulat o serie întreagă de neajunsuri care au impactat asupra sistemului de educație și asupra procesului de educație. Tocmai de aceea, în deciziile asumate politic atât prin proiectul România educată, cât și prin pachetul de legi ale Educației, am căutat să dăm încredere că educația și sănătatea sunt priorități pentru coaliția de guvernare, sunt priorități în cadrul programului de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Guvernul a anunțat de miercuri că va adopta memorandumul, document prin care Executivul își asumă o promisiune, dar nu are o putere de lege.

Conform comunicatului Executivului, premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

Sindicaliștii au anunțat continuarea protestelor

Memorandumul va fi adoptat în ședința de joi și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

„Tot ceea ce am discutat și ne-am asumat în întâlnirile pe care le-am avut cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente care au reglementat solicitările atât cele salariale, cât și cele care vizează investițiile în educație, în îmbunătățirea infrastructurii din sistemul de educație și în tot ceea ce înseamnă întregul proces tehnic de derulare a educației. Am elaborat ordonanța de urgență în ședința de guvern anterioară. Am convenit că există în continuare solicitări care trebuie să dea încredere tuturor celor care lucrează în educație că aceste măsuri vor fi concretizate. Am înțeles, de asemenea, și această suspiciune care, încă o dată, de-a lungul timpului s-a acumulat și este îndreptățită, dar în momentul de față au avut un partener cât se poate de onest și cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme. Împreună cu președintele Camerei Deputaților, pentru că am vrut să punem laolaltă atât Executivul, cât și legislativul; împreună cu miniștrii de linie, am adoptat aceste măsuri și vom continua să le susținem și să vorbim despre ele și să le materializăm în aceste documente pe care le-au solicitat reprezentanții personalului din educație”, a transmis premierul.

Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic, potrivit Guvernului.

„Astăzi aprobăm această decizie de politici publice, acest memorandum și sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial, dascălii noștri vor înțelege seriozitatea angajamentului nostru și vor lua decizia de a reveni la catedră”, a declarat premierul.

Conform sindicaliștilor, vineri, 9 iunie, în București sunt așteptate să iasă la miting peste 20.000 de cadre didactice.

„Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, 9 iunie 2023, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Memorandumul poate fi consultat aici.

Premierul a mai anunțat și decizii ceea ce privește sănătatea. „În ședința de guvern de astăzi aprobăm și vom lua decizia în ceea ce privește OUG prin care vom face în așa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a Legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate și în felul acesta, toate categoriile profesionale, atât din sănătate, cât și din celelalte instituții, inclusiv din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vor fi beneficiarii încheierii acestei aplicări a Legii 153. Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele, astfel încât pe baza discuțiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noii legi a salarizării și la începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o probăm și să poată fi aplicată cu începutul anului 2024. Aprobăm această OUG prin care toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor Legii 153”, a spus premierul.

„De asemenea, tot pe domeniul sănătate astăzi luăm acea decizie prin care România va derula proiectele de construire de unități spitalicești noi, de modernizare a celor existente, de dotare și utilare cu echipamente moderne. Sunt proiecte care se vor desfășura prin Programul Operațional Sănătate din cadrul fondurilor de coeziune. Discutăm de aproximativ șase miliarde de euro care sunt alocate acestui program cât se poate de ambițios și așteptat atât de mult de către noi toți”, a precizta șeful Guvernului.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele