VIDEO | Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: „Oricât am încerca, nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate”
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la solidaritate și unitate în gestionarea pandemiei de COVID-19, după ce a decorat cadre medicale, membri ai corpului didactic și reprezentanți ai societății civile, cu prilejul Zilei Naționale a României.
”Pandemia de COVID-19 ne afectează pe toți și, oricât am încerca, nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate”, a spus Klaus Iohannis.
Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, după parada militară de la Arcul de Triumf, organizată pentru a marca 103 ani de la Marea Unire,
Președintele a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie, despre identitatea națională, valori și aspirații.
”Ziua Națională a României marchează respectul pe care îl vom purta mereu unei generații care s-a dedicat trup și suflet împlinirii unui ideal măreț și reprezintă simbolul unității, al sacrificiului și al speranței poporului român. Aceste valori sunt mai actuale ca niciodată și se cuvine ca acum să arătăm recunoștința noastră celor care, prin sacrificiul lor, au grijă de sănătatea și de viața noastră”, a spus Klaus Iohannis.
”V-ați avântat mereu în prima linie a luptei împotriva pandemiei”
Șeful statului a vorbit apoi despre cei aproape doi ani de când viața cotidiană a fost perturbată dramatic de pandemia de COVID-19 și le-a mulțumit medicilor care zi de zi au îndurat noi teste de rezistență și de adaptabilitate.
”Doar vocația și înzestrările dumneavoastră extraordinare, native sau cultivate, pot explica faptul că, în ciuda riscurilor, a oboselii și a condițiilor extrem de grele, nu v-ați pierdut optimismul că puteți învinge boala și nu ați ezitat în misiunea dumneavoastră fundamentală, aceea de a proteja sănătatea semenilor. Prin dragostea pentru viață și pentru oameni, v-ați avântat mereu în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Echipele de îngrijire critică din care faceți parte s-au aflat alături de români în fiecare zi, luptând pentru salvarea celor în suferință. Este un efort susținut într-un mediu de lucru dificil, pe care doar oamenii curajoși și devotați pot să-l facă și, de aceea, vă sunt profund recunoscători”, a spus Klaus Iohannis.
”Impactul perioadei educaționale fără precedent va fi resimțit multă vreme”
Președintele a vorbit apoi despre cât de afectată de pandemie a fost și educația copiilor și le-a mulțumit cadrelor didactice care văd educația ca pe o chemare, nu ca pe o meserie.
”Este incontestabil că această criză sanitară a accentuat diferențele de acces la educație de calitate pentru copii și tineri. Impactul economic, social și psihologic al acestei perioade educaționale fără precedent va fi resimțit pentru multă vreme de acum înainte. Faptul că ați pus vocația și efortul dumneavoastră în slujba interesului copiilor, într-un context atât de complicat, în care sentimentul de autoprotecție s-a activat în mod natural la majoritatea oamenilor, îmi confirmă din nou câtă nevoie este să îi susținem pe cei care văd educația ca pe o chemare, nu ca pe o meserie. Vă numărați printre cei care pun deja bazele României Educate și pentru asta vă mulțumesc!”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că distincțiile conferite de Ziua Națională reprezintă o recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării.
”Inspirați de exemple ca dumneavoastră, trebuie să acționăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, pentru a recăpăta ceea ce acest virus ne-a răpit și ceea ce ne lipsește cel mai tare în zile ca aceasta: apropierea celor dragi, sentimentul de siguranță, bucuria strângerii de mână și a îmbrățișării”, a adăugat președintele.
Medici, asistenți medicali și cadre didactice, decorați de Ziua Națională
Potrivit Administrației Prezidențiale, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, președintele Klaus Iohannis a conferit:
- Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofițer medicilor Florin Cătălin Cîrstoiu și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
- Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler medicilor Anica Constantin, Barbu Andra, Biró Judit, Burtan Ionuț Claudiu, Buzsi Janka, Calancia Cosmin, Ciocanea Adrian Ion, Coman Laura, Constantin Rusanda Rahela, Drăgoescu (Vlădoianu) Nicoleta Alice Marilena, Dragomirescu I. Dragoș-Liviu, Iuga Adi-Claudia, Malancea Claudia, Morcov Valentina Gheorghita, Mustafa Kenan, Nagy Réka, Nistor Alina Maria, Obretin Popescu Oana Andreea, Pușcaș Monica-Cristina, Roncea (Priboi) Andra Ligia, Sav Hajnal, Soare Ionuț, Suhan (Tache) Maria-Sabina, Terteliu Monica, Török-Brândușan Mihaela Daniela, Tüzeș Silviu Eugen, Ungureanu Sergiu și Vereș Leontin Viorel.
De asemenea, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, în parteneriat cu alte state, președintele a conferit:
- Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler medicilor Bădoiu Octavian, Baiceanu Radu, Bolohan Abel Ciprian, Buzincu Iulian, Ciuta Ion-Alexandru, Dascălul Claudia Iuliana, Gheban Irina-Mihaela, Heredea Sebastian Alin, Ilieș Cristina, Mancaș Angel-Dan, Matei Loredana Giorgiana, Popa Claudia Sabina, Prislopan Casandra, Pulbere Dorin, Senciuc Adrian-Sergiu, Stîngă Oana Maria și Tudos Cătălina.
- Medalia „Meritul Sanitar” Clasa a III-a asistenților medicali Barkan Ciprian, Bercea Oana-Andrada, Condrea Andrian, Condurachi Maria-Bianca, Detari Attila, Feric Maria Dariana, Furtună Elena Cristina, Hegedus Claudia, Iacob Maria Alexandra, Kis Balázs, Morărașu Gabriel, Negoita Ionela Andreea, Nistor Mihaela Alexandra, Papadie Ioana și Stanciu Otilia.
În semn de apreciere pentru activitatea didactică, inclusiv în context pandemic, remarcând eforturile depuse pentru creșterea calității, echității și participării la procesul educațional, dar și pentru dezvoltarea competențelor digitale sau civice în comunitatea educațională, președintele a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru:
- Bechi Niculina-Ancuța, Școala Gimnazială Ormeniș, județul Brașov;
- părintele Berceanu George Lili, Școala Gimnazială Conțești, județul Teleorman;
- Bolovan Cici-Mihaela, Inspectoratul Școlar Județean Brăila;
- Buluc Gheorghe, Colegiul Tehnic Mecanic Grivița din București;
- Buta Carmen-Liliana, Școala Gimnazială „Matei Basarab”, din Turnu Roșu, județul Sibiu;
- Călin Răzvan-Ionuț, Școala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu” Calvini, județul Buzău;
- Ciupală Cătălin Mihai, Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov;
- Cîmpean Marika Emese, Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, județul Bistrița-Năsăud;
- Cordovan Ionel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor;
- Gheorghiu Maria, Asociația OvidiuRo, București;
- Kovacs Maria, Fundația Noi Orizonturi, Lupeni – birou Cluj-Napoca;
- Marin Roxana, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București;
- Olmazu Angelica, Școala Gimnazială nr. 1 Gălbinași, județul Călărași;
- Nedelcu Anca, Universitatea din București;
- Sandu Ion, Liceul Tehnologic „Înălțarea ” din Slobozia, județul Ialomița;
- Scripcariu Petronia, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani;
- Silea Anda-Laura, Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” din Victoria, județul Brașov;
- Simin-Tituleac Florentina, Școala Gimnazială nr. 5, Săcele, județul Brașov;
- Tanc Mirela Gabriela, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea;
- Vakulovski Carmina-Daniela, Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov.