Trei noi contracte au fost semnate vineri la Ministerul Transporturilor, în prezența ministrului Sorin Grindeanu și a șefului CNAIR, Cristian Pistol. Vorbim de tronsoanele 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu – Făgăraș și de secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania.
Potrivit lui Sorin Grindeanu, cele 3 contracte semnate vineri au o valoare însumată de 4,31 miliarde de lei (fără TVA) și sunt finanțate prin Programul Transport (PT).
Suma totală a acestor trei proiecte e destul de mare. Cea de la Surplacu de Barcău e undeva aproape de 900 de milioane…. celelalte două sunt de 1,8-1,9 miliarde și 1,5 miliarde fără TVA, a precizat Sorin Grindeanu într-o conferință de presă la Ministerul Transporturilor.
Primul contract semnat este cel pentru proiectarea și execuția secțiunii dintre Suplacu de Barcău – Chiribiș, cu o lungime totală de 26,35 km și care este parte a Autostrăzii Transilvania. Lotul va fi construit antreprenorul român, Construcții Erbașu SA, care trebuie să finalizeze proiectarea și execuția acestei secțiuni din autostrada Transilvania în maximum doi ani de la emiterea ordinului de începere.
Constructorul român are la dispoziție 884,12 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare, 18 luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe această secțiune de autostradă, a precizat Grindeanu.
„În cadrul acestui contract este prevăzută și construcția a 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte”, precizează șeful CNAIR, Cristian Pistol.
Celelalte doua contractele semnate astăzi vizează construcția a două tronsoane ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (secțiunea A13), astfel:
1. Tronsonul 1 (Boița – Avrig – Mârșa) are o lungime de 14,25 km și o valoare de 1,89 miliarde lei (fără TVA) și va asigura descărcarea în Autostrada Sibiu-Pitești (A1).
2. Tronsonul 2 (Mârșa – Arpașu de Jos) are o lungime de 19,92 km și o valoare de 1,54 miliarde de lei (fără TVA).
Potrivit directorului CNAIR, „proiectarea și construcția celor 68,04 km de autostradă dintre Sibiu și Făgăraș a fost atribuită antreprenorului turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS, care are la dispoziție 12 luni pentru proiectarea și 36 de luni pentru execuția lucrărilor de construcție a acestei autostrăzi”.
Grindeanu a mai precizat că „până la finalul anului 2027, conform termenelor contractuale, trebuie să fie puși în circulație toți cei 68,04 km ai autostrăzii Sibiu -Făgăraș”.
De asemenea, ministrul Transporturilor a dat asigurări și în ce privește finanțarea proiectelor din infrastructura rutieră. Acesta a precizat că în momentul de față nu există plăți sau facturi restante la CNAIR.
„Nu există nicio factură întârziată la Ministerul Transporturilor. Dl. Cristian Pristol vă stă la dispoziție cu toată situația. Am văzut că erau îngrijorați unii care repet tot timpul că nu sunt plătite (n.r. facturile). Nu este niciuna, nici o singură factură ieșită din termen la Ministerul Transporturilor. Și nici nu va fi, pentru că există toate alocările bugetare. Dacă aceste alocări bugetare se apropie de final, știm să strigăm în Guvern astfel încât să fie finanțate aceste lucrări”, a conchis Sorin Grindeanu.
CITIȚI ȘI: