VIDEO. Miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, puși în dificultate de o întrebare privind siguranța copiilor la școală după aplicarea noilor reguli epidemiologice

VIDEO. Miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, puși în dificultate de o întrebare privind siguranța copiilor la școală după aplicarea noilor reguli epidemiologice
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 14/01/2022, 17:55

Miniștrii Educației și Sănătății au prezentat vineri, în conferință de presă, noile reguli de funcționare a școlilor, iar la una dintre întrebările adresate de jurnaliști, atât Sorin Cîmpeanu, cât și Alexandru Rafila evită să răspundă.

Reporter: Pe o scară de la 1 la 10, să ne spuneți cât de în siguranță credeți că sunt copiii la școală în această perioadă?

Cei doi miniștri evită răspunsul, zâmbesc și se privesc unul pe celălalt, iar după opt secunde ministrul Educației răspunde „Da”, iar Alexandru Rafila spune: „Mulțumim”.

Prezent la o conferință comună de presă cei doi miniștri au făcut referire la ordinul comun al celor două Ministere cu privire la organizarea activităților în instituțiile de învățământ.

Astfel, începând de luni, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinat pacienților cu COVID este mai mare de 75%.

Ordinul comun al celor două ministere, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede că, începând cu data de 17 ianuarie, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%.

În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.

Școlile vor funcționa online doar când rata trece de 75%

Direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti comunică pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov se comunică rata cumulată de ocupare a paturilor de spital. Sursa datelor referitoare la rata de ocupare a paturilor este platforma „Alerte MS”.

Potrivit sursei citate, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfăşurare a cursurilor cu informarea inspectoratelor şcolare. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare.

„Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a explicat ministrul Cîmpeanu la conferința comună de presă.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor