Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări ale fermierilor. Mesajul lui Florin Barbu

VIDEO | Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări ale fermierilor. Mesajul lui Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat, luni, 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor.

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Marius Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Printre solicitări se numără acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat şi va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a explicat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.

„Suntem astăzi aici la Ministerul Agriculturii. Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau. Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim aici de sume foarte importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022”, a explicat Barbu.

El a vorbit şi despre sprijin în domeniul zootehnie, cât şi două proiecte importante care vin în sprijinul fermierilor şi anume „creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României” şi „un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.

„Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol. Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate. Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”, a mai precizat  ministrul Agriculturii.

Revendicările agreate

Mai concret, acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024 şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa se numără printre solicitările agreate.

De asemenea, Florin Barbu şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina.

„În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai”, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Pe lista solicitărilor aprobate se află şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor – n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat – n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

În același timp, s-a stabilit modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei urmând a fi discutată în următarea ședinţă de guvern.

De asemenea, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare avertizase luni dimineaţa, că va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu soluţionează revendicările organizaţiei.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.

Comunicat Presa – CFRO Apreciază Acordul Realizat Cu MADR Privind Planul de Acțiune 15 Ianuarie by Gandul.info on Scribd

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Protestul transportatorilor și fermierilor, ziua 5. Taximetriștii se asociază revoltei/Grindeanu: „Sunt lucruri pe care le putem face”

LIVE-UPDATE | VIDEO Vama Calafat, blocată. Consultări între reprezentanţii ministerelor, transportatori şi fermieri/Ce decizii s-au luat

Citește și