Ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Ulterior, ministrul a declarat că trebuie să crească nivelul de informare cu privire la riscurile adicțiilor. În acest sens, Ligia Deca a precizat că se vor intensifica cursurile și campaniile de prevenire.
„Este clar că din punct de vedere al sistemului educațional trebuie să creștem nivelul de informare cu privire la riscurile adicțiilor de tot felul. De aceea, împreună cu Ministerul Sănătății ne propunem să intensificăm cursurile și campaniile de prevenire și de informare, să creștem numărul de elevi care beneficiază de opționalul național educație pentru sănătate, disponibil elevilor din clasa I-a până la clasa a 12-a și să discutăm pentru noul cadru curicular, ce va fi pus în practică din anul școlar 2025-2026, necesitatea unor tematici obligatorii în cadrul disciplinelor pe care elevii deja le au. Se pot face elemente de prevenție și la biologie, și la chimie, și la dirigenție. Avem nevoie de o abordare integrată și, mai ales, avem nevoie de specialiști, de oameni care să poată preda, care să poată transmite elevilor cunoștințele necesare.
De asemenea, ne propunem să colaborăm în cadrul grupului tehnic înființat prin planul național comun de acțiune, în așa fel încât să putem ca acolo unde deja adicția s-a instalat, să recunoaștem semnele și să lucrăm împreună cu familiile și specialiștii din sănătate în așa fel încât copiii să se poată reabilita. Însă nu ne dorim să ajungem acolo. De aceea ne dorim să avem un accent pus pe prevenție și pe zona de competență pe care o au școlile și, evident, Ministerul Educației și anume educația”, a declarat ministrul Educației.
Ligia Deca a punctat și faptul că testarea elevilor în școală nu este o soluție. În plus, aceasta a precizat că în acest an școlar, săptămâna „Școală Altfel” va fi dedicată tematicii de prevenire a violenței în școli și de prevenire a adicților.
„Nu cred că este o soluție să testăm elevii în școală, cred că este normal ca ei să fie testați, dacă se ajunge acolo de către specialiști în sănătate.
Cred că este nevoie să avem o colaborare între toți specialiștii care trebuie să prevină consumul de droguri. Cine îi va învăța pe profesori cum să recunoască semnele unui posibil dependent? Tot specialiștii în sănătate. Astăzi am participat la deschiderea anului universitar la Universitate de Medicină și Farmacie și cred că formarea cadrelor didactice pentru a recunoaște eventuale semne ale adicților se poate face numai de către specialiști în sănătate.
De asemenea, ne-am propus ca în acest an școlar, săptămâna „Școală Altfel” să fie dedicată tematicii de prevenire a violenței în școli și de prevenire a adicților. Ne dorim tocmai intensificare elementelor de prevenție care pot să ducă, da, la scăderea fenomenului, pentru că nu este un fenomen care se rezolvă printr-o măsură punctuală”, a completat Ligia Deca.
CITEȘTE ȘI: