VIDEO | Misiune în Marea Mediterană: 147 de persoane au fost salvate de poliţiştii de frontieră români din cadrul Gărzii de Coastă

Publicat: 01/10/2022, 15:00

Polițiștii de frontieră români aflați la bordul unei nave de patrulare detașată în Marea Mediterană au salvat 147 de persoane, aflate pe un vas de agrement care s-a defectat în larg.

„147 de oameni au fost salvați de ai noștri, de polițiștii noștri de frontieră”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), vineri seara, dând detalii din timpul derulării misiunii echipajului român detașat în Italia.

Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex, au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Mediterane, 147 de persoane care se aflau la bordul unui yacht avariat aflat în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. Alături de colegii din cadrul Gărzii de Coastă din Italia, au fost salvate în total aproximativ 400 de persoane, potrivit comunicatului Poliției de Frontieră române.

Cum s-a declanșat alarma

Totul s-a întâmplat marți seara, începând cu orele 21.00, când autorităţile competente italiene au declanşat o amplă operaţiune SAR („search and rescue”- căutare şi salvare) în apele teritoriale italiene, în cadrul căreia, alături de alte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor italiene a participat şi nava de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Pe tot parcursul nopţii de marți spre miercuri, 27-28 septembrie 2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate, iar în urma intervenţiei salvatoare au fost recuperate aproximativ 400 de persoane, printre care familii, femei însărcinate şi copii minori.

La bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, au fost transbordate 147 de persoane, celelalte trei nave de patrulare aparţinând autorităților guvernamentale italiene implicate în operaţiunea de salvare au preluat celelalte grupuri de persoane aflate la bordul yacht-ului.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut dificilă operaţiunea de salvare care s-a încheiat în dimineaţa zilei de joi, toate persoanele fiind aduse în siguranţă în porturile Crotone şi Roccellese pentru cazare temporară şi demararea procedurilor specifice în astfel de situaţii, a comunicat vineri Poliția de Frontieră.

Potrivit MAI,

„Alarma a fost dată de autoritățile italiene, în jurul orei 21.00.

– O navă maritimă de agrement cu 400 de persoane la bord are o defecțiune tehnică. Nu știm care este situația exactă. Se află în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. De urgență trebuie să ajungem la ei.

Acest semnal de alarmă a ajuns și la echipajul navei de patrulare a Poliției de Frontieră Române, aflată în misiune în acea zonă în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Nu a fost nevoie de multe cuvinte. Echipajul știa foarte bine ce avea de făcut. Comandantul le-a transmis foarte scurt datele:

– Mergem cu toată viteza în zona indicată. Avem lângă noi trei ambarcațiuni ale autorităților italiene. Cu grijă, copii, marea este foarte agitată. Vreau toată lumea la posturi. Haideți să-i salvăm!

Și așa a fost…

Pe tot parcursul nopţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni, au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate.

În condiții meteorologice nefavorabile, toți cei aflați pe acea navă au fost salvați.

Copii, femei însărcinate, familii… în total 400 de persoane.

Dintre acestea, 147 au fost recuperate de ai noștri, de polițiștii noștri de frontieră. Întreaga operațiune a decurs impecabil, iar spre dimineața cele 4 nave erau la țărm pentru a-i debarca pe cei salvați”, a anunțat MAI.

„O viață salvată este mai presus decât oricare altă faptă bună”

„FELICITĂRI, echipajului navei M.A.I 1102 a Gărzii de Coastă! Ne-ați făcut să fim mândri de voi! Respect, admirație și prețuire pentru toți cei 27 de membrii ai echipajului! #VoiSuntețiROMANIA”, a transmis MAI.

„Fiecare polițist de frontieră care își desfășoară activitatea la bordul navelor a depus un jurământ de credință și s-a antrenat constant pentru îndeplinirea misiunilor. În cadrul Operațiunilor Comune Frontex, mulți dintre ei au dat testul curajului și al omeniei. O viață salvată este mai presus decât oricare altă faptă bună. Prin urmare, atunci când nu mai găsim superlative pentru ceea ce fac, le istorisim simplu, din inimă și cu mândrie povestea”, a transmis și Ambasada României în Italia.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Nava maritimă de patrulare MAI 1102 este detașată în zona operațională CROTONE, Italia, cu două echipaje formate din poliţişti de frontieră, în cadrul operațiunii comune FRONTEX THEMIS 2022, în perioada iulie-noiembrie 2022, în vederea acordării de sprijin operaţional misiunilor FRONTEX pentru supravegherea şi controlul frontierelor europene la Marea Mediterană.

Aceasta execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene, potrivit instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Tragedie în fotbal. A murit fostul selecționer al Naționalei României. Nu te vom uita!
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?