După 600 de ani, moaștele Sfintei Ana, care se află în Catedrala Metropolitană din orașul italian Bologna, vor ajunge, luni, în România. Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia a anunțat că racla va fi expusă în lăcaşuri de cult greco-catolice şi ortodoxe.
„Sărbătoarea celor două hramuri de la Mănăstirea Oaşa (Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, în 27 iulie – n.r.) şi metocul ei, Schitul Găbud (Adormirea Sfintei şi Dreptei Ana, în 25 iulie – n.r.) va fi încununată şi înfrumuseţată prin aducerea Moaştelor Sfintei Ana din Italia, de la Bologna, la cele două aşezăminte monahale”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia.
Moaștele mamei Sfintei Fecioare Maria vor sosi luni seara, între orele 19:00 – 23:45, la la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud, când va avea loc slujba de priveghere în cinstea Hramului Bisericii Noi. Ulterior, pe 25 iulie, va avea loc Sfânta Liturghie cu ocazia hramului, începând cu ora 10.
Pe 26 iulie, moaștele vor fi transportate la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, unde vor sta până în ziua următoare, pe 27 iulie, de Hramul Mănăstirii Oașa, ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.
Instituția biericească a precizat că moaștele Sfintei Ana vor fi însoțite de o delegație a Arhiepiscopiei Catolice de Bologna. Din secolul al XV-lea și până în prezent, racla a fost păstrată în Italia.
O parte din capul Sfintei Ana – un fragment din craniul sfintei în care se regăsește arcada sprâncenei drepte – se păstrează în Catedrala Catolică San Pietro din Bologna. Această relicvă a Sfintei Ana a fost donată în 1435 de regele Angliei, Henric al VI-lea Plantagenet, episcopului de Bologna, Nicolo Albergati.
Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este ocrotitoarea copiilor și a maternității, pentru că a zămislit la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post. Schitul ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud se află lângă Ocna Mureș, în comuna Noșlac, la aproximativ 60 de kilometri de Cluj-Napoca.
Sursa foto: YouTube/12Porte
CITEȘTE ȘI: